Artrose of osteoartritis is een veel voorkomende aandoening van de gewrichten. Pijn en bewegingsbeperking veroorzaakt ongemak voor dieren met artrose, zonder dat het altijd duidelijk zichtbaar is aan de buitenkant. Gelukkig is er tegenwoordig veel mogelijk om de klachten en pijn te verminderen en verergering te voorkomen. 

Wat is artrose?
Elk lichaam bestaat uit vele gewrichten die ervoor zorgen dat verschillende botten ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Een gezond gewricht kan je vergelijken met een goed geolied scharnier van een deur. Om verschillende redenen kan een gewricht beschadigd of geïrriteerd raken. Hierdoor ontstaat ontsteking, pijn en afzetting van nieuw bot rondom het gewricht. Het gewricht gaat hierdoor steeds stroever bewegen. Daarnaast verandert de gewrichtsvloeistof waardoor het gewricht minder goed wordt gesmeerd. Op dat moment kan je het gewricht vergelijken met een oud, verroest en krakend scharnier. Meestal zien we artrose als een soort slijtage bij oudere dieren, maar ook een jonge hond kan artrose ontwikkelen. Vooral bij honden komen gewrichtsproblemen zoals HD, ED en patella luxatie regelmatig voor. Deze problemen geven irritatie in het gewricht waardoor artrose ontstaat. 

Verschijnselen
Artrose ontstaat meestal geleidelijk. Een belangrijke klacht is moeite met opstaan en startkreupelheid. Ook kunnen honden meer hijgen en kreupel lopen. Dieren kunnen ook in het geheel minder willen bewegen, zich terugtrekken en meer slapen.  

Diagnose
De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten, een uitgebreid lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s. Bepaalde afwijkingen zoals elleboog dysplasie worden het beste in beeld gebracht met een CT-scan.  

  1. Behandeling 

Hoewel de meeste honden en katten met artrose niet piepen of janken, hebben ze wel degelijk pijn. Artrose is een aandoening die we niet kunnen genezen, wel kunnen we de gewrichten zoveel mogelijk ontlasten en het proces vertragen. De behandeling van artrose berust op verschillende onderdelen: 

  1. Gedoseerde beweging: beweging smeert de gewrichten en een goede bespiering voorkomt overbelasting van de gewrichten. Daarom adviseren we: 
  2. Wel: meerdere keren per dag gelijkmatige en rechtlijnige beweging, bijvoorbeeld wandelingen aan de riem, naast de fiets lopen, zwemmen, …  
  3. Niet: explosieve, belastende bewegingen, zoals met de bal/andere honden spelen, traplopen, in en uit de auto springen, … 
  4. Fysio- en hydrotherapie kan een goede ondersteuning zijn om het natuurlijke bewegingspatroon te herstellen. Ook kan de dierenfysiotherapeut u tips en oefeningen geven om de gewrichten van uw dier thuis soepel te houden. 
  • Gezond lichaamsgewicht: overgewicht is ongunstig voor de algemene gezondheid en bij een artrosepatiënt ook nog eens extra belastend voor de gewrichten. Houd het lichaamsgewicht daarom streng in de gaten en vraag bij twijfel advies aan de voedingsconsulente in de dierenkliniek. 
  • Voeding en voedingssupplementen: Er zijn verschillende voedingen ontworpen om dieren met gewrichtsproblemen te ondersteunen, deze voedingen bevatten speciale ingrediënten zoals: omega-3 vetzuren, glucosamine, chondroïtine, anti-oxidanten en/of UC II collageen die het gewrichtskraakbeen ondersteunen en de ontstekingsreactie remmen. Hierdoor kan het gebruik van pijnstillende medicatie worden verminderd. Aangepaste diëten kunnen uw huisdier daarnaast helpen om af te vallen en/of een gezond gewicht te behouden.  
  • Medicatie: met ontstekingsremmende en pijnstillende medicatie kunnen we de ontstekingsreactie tot rust brengen en de pijn een heel stuk onderdrukken. Vaak helpt dit het huisdier om weer beter te bewegen, waardoor spieropbouw mogelijk wordt gemaakt. Als uw dier weer in beweging komt is het ook makkelijker om het op een gezond lichaamsgewicht te houden.  

Artrose is een complex probleem maar zeker geen ‘gewone’ ouderdom. Samen met u hebben we vele mogelijkheden om uw huisdier met artrose te helpen Vraag gerust verder advies bij uw Vets & Pets kliniek.