Wat is Myiasis?

Myiasis is de aandoening waarbij de groene vleesvlieg eitjes legt in de vacht van onder andere konijnen. Deze aandoening komt ook bij andere dieren zoals schapen voor.  Dit gebeurt in de warmere maanden van het jaar (mei-september). De vliegen zetten de eitjes af op plaatsen die nat en broeierig zijn en waar de huid eventueel geïrriteerd is. Dit gebeurt vaak bij konijnen waarbij ontlasting rondom de anus is blijven plakken, die nat zijn van urine of die open wonden hebben. In korte tijd ontwikkelen de eitjes zich tot maden, die het konijn aanvreten. Dit is erg pijnlijk en al levensbedreigend voor het konijn.

 

Wat zijn de symptomen?

Konijnen met myiasis zijn vaak sloom, willen niet eten, hebben vaak een vieze achterkant en stinken. Er kunnen soms vliegen in het hok gezien worden. De maden zelf zitten vaak diep tussen de haren en het vuil en zijn daarom niet altijd eenvoudig zichtbaar.


Wat is de behandeling?

Wanneer u ziet of denkt dat uw konijn myiasis heeft, moet u met spoed naar de dierenarts. We halen dan, soms onder verdoving, alle maden en eitjes van het konijn. De vieze vacht wordt gewassen of soms deels weggeschoren, om herhaling te voorkomen en om goed te zien welke schade er is ontstaan. Wanneer een konijn tijdig wordt behandeld kan het met pijnstilling, wondzalf en eventueel antibiotica weer genezen. Soms hebben de maden echter te veel schade aangericht waardoor het konijn niet meer te helpen is en moet worden ingeslapen.


Hoe kan ik het voorkomen?

Er zijn gelukkig diverse maatregelen te treffen om myiasis bij uw konijn te voorkomen.

  • Het belangrijkste is dat uw konijn schoon blijft. Een konijn met een schone droge vacht zal waarschijnlijk geen myiasis krijgen. Het hok moet daarom ook schoon en droog zijn. Bij langharige konijnen kan overwogen worden de haren rondom de anus kort te houden. Dunne ontlasting die in de haren blijft plakken kan grotendeels voorkomen worden d.m.v. goede vezelrijke voeding. Dit betekent hoofdzakelijk hooi en daarnaast een beperkte hoeveelheid pellets van goed kwaliteit, zoals Science selective. Wij helpen u graag met een voedingsadvies op maat voor uw konijn.
  • Controleer uw konijn in de warme maanden dagelijks op maden en vuil in de vacht, met name onder de staart.
  • Door fijn horgaas te gebruiken kan zoveel mogelijk voorkomen worden dat de vliegen bij uw konijn kunnen komen en eitjes kunnen leggen op het konijn.
  • Tijdens warme broeierige periodes kan het middel Nomyiasis® 1 à 2 x per maand op de vacht/huid van het konijn worden aangebracht. Dit is zeker aan te raden bij risicopatiënten (bijvoorbeeld chronische diarree of blaasproblemen). Het middel bestrijdt infecties met vliegenlarven (maden) en vliegeneitjes.