Castreren: waarom?

  • Het voorkómen van ongewenste nestjes, ook bij andermans poezen
  • Het wegnemen van typisch katergedrag: het plassen tegen verticale voorwerpen, sproeigedrag waarbij de urine een zeer penetrante geur verspreidt; de zgn. katerlucht. Door het wegnemen van de geslachtsdrift verdwijnt dit territoriumgedrag meestal, echter niet altijd!
  • Het van huis weglopen en veelvuldig vechten met andere katers, waardoor allerlei verwondingen (bijv. vechtabcessen) ontstaan en virale infecties (als kattenaids en kattenleucose) overgebracht kunnen worden

 

De Castratie

Katers worden meestal rond 6 maanden leeftijd gecastreerd. Op de dag van de operatie wordt de kater op afspraak nuchter gebracht, waarna hij later dezelfde dag weer naar huis toe mag. Voor de operatie stelt de operatieassistente u een aantal vragen over de algemene gezondheid van uw kater. Daarna voert de dierenarts een preanesthetisch onderzoek uit waarbij o.a. het hart en de longen worden beluisterd. Tijdens de operatie worden via twee kleine snedes op de balzak beide testikels verwijderd en de zaadstreng en het bloedvat met elkaar verknoopt. Het hechten van de huid is niet nodig. Mocht de kater de neiging hebben aan de wond te likken/bijten, dan kan hij een petshirt of een kraag mee krijgen. Over het algemeen is dit echter niet nodig.

 

Nazorg

De kater hoeft dezelfde dag nog niet te eten of te drinken, maar mag dat wel. Het is belangrijk dat hij de volgende dag wel weer wil eten en drinken. Mocht dit niet het geval zijn neem dan contact met ons op! Houd de kater in ieder geval de eerste twee dagen na de operatie binnen. Na 10-14 dagen vindt er een wondcontrole plaats.

 

Gezondheidsrisico’s

Na de castratie wordt de stofwisseling van de kater trager. Als hier onvoldoende op gelet wordt kan hij fors overgewicht ontwikkelen. Katten met overgewicht hebben een verhoogd risico op suikerziekte, hartaandoeningen, leververvetting, gewrichts-, huid- vacht- en blaasproblemen. Daarnaast bestaat er een groter narcose- en operatierisico. Het is daarom zeer belangrijk om na de castratie de voeding aan te passen. Soms betekent dit 10-20% minder voeding geven, of een speciaal dieet welke voldoet aan de voedingsbehoeften van de gesteriliseerde kat. Onze voedingsconsulenten kunnen u hierin van advies voorzien.

 

Bent u consequent met zijn voeding,
dan hoeft uw kater na castratie geen overgewicht te ontwikkelen!