Een mannetje (‘beertje’) of een vrouwtje (‘zeugje’)

Cavia’s zijn sociale dieren en gewend om in groepen te leven. Het is daarom ons advies om twee of meer cavia’s samen houden. Verschillende combinaties zijn hierbij mogelijk. Twee vrouwtjes of twee mannetjes samen gaat meestal goed als ze vanaf jonge leeftijd samenleven. Een paartje van een vrouwtje met een mannetje is ook een goede combinatie, alleen is het dan belangrijk om ongewenste nakomelingen te voorkomen. Cavia’s zijn erg vroeg vruchtbaar; een vrouwtje kan al vanaf 4 weken leeftijd drachtig worden als ze met een volwassen mannetje wordt gehouden. Houdt ze daarom apart tot het mannetje gecastreerd als hij wat ouder is (3-4 maanden) gecastreerd kan worden.

Als er een nieuwe cavia bij andere cavia’s in huis komt is het belangrijk dat ze eerst rustig en onder toezicht aan elkaar kunnen wennen in een neutrale omgeving. Zo kunnen ze eerst de rangorde bepalen en kunt u in de gaten houden of het allemaal goed gaat.

 

Gezondheid

Voorkomen is beter dan genezen, daarom is bij de Vets&Pets klinieken ook voor cavia’s een gezondheidscontrole mogelijk. In tegenstelling tot bijvoorbeeld konijnen worden cavia’s niet gevaccineerd. Met een periodieke controle blijven we op de hoogte van de conditie van de cavia en zo kunnen eventuele problemen in een vroeg stadium worden opgespoord. Het is daarnaast ook mogelijk om een afspraak te maken bij de paraveterinair assistente voor een controle, bijvoorbeeld als de nagels van de cavia moeten worden geknipt.

Doordat bij cavia’s de tanden en kiezen blijven groeien komen gebitsproblemen bij cavia’s regelmatig voor, vooral als ze niet de juiste voeding krijgen. Andere veel voorkomende problemen zijn schimmel- of schurftmijt-infecties. Het kan zijn dat een cavia al mijtjes bij zich draagt en dat deze huidproblemen geven tijdens of na een stressvolle periode, bijvoorbeeld als de cavia vanuit het nest of een winkel naar een nieuw huis gaat. Deze mijten zijn besmettelijk en ook mensen kunnen er last van krijgen. Gelukkig is en infectie meestal goed te behandeling met speciale druppels op de huid.

 

Voeding

Cavia’s zijn knagende planteneters, ze hebben daarvoor doorgroeiende tanden en kiezen. De voeding is een heel belangrijk onderdeel van de verzorging van uw nieuwe cavia. Met de juiste voeding worden problemen aan het maag-darmkanaal, de blaas en het gebit zoveel mogelijk voorkomen. Een belangrijk aandachtspunt in caviavoeding is vitamine C. Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken dus het is belangrijk dat ze voeding krijgen die speciaal voor cavia’s is gemaakt. Algemene adviezen die hieruit volgen:

  • Geef onbeperkt goed stengelig ruwvoer zoals hooi, dit is het belangrijkste onderdeel van gezonde caviavoeding
  • Daarnaast zijn knaagtakken geschikt voor cavia’s om aan hun knaagbehoefte te voldoen. Knaagstenen zijn hiervoor niet geschikt; deze kunnen teveel mineralen bevatten en dat is ongezond is voor de cavia.
  • Geef een beperkte hoeveelheid brokjes: 20 gram korrels per kg lichaamsgewicht per dag
  • Geef daarbij het liefst puur geperste korrels / pellets (bijvoorbeeld Science Selective) in plaats van gemengde brokjes om zo te voorkomen dat de cavia enkel de lekkerste stukjes eruit eet.

 

Huisvesting

Cavia’s hebben voldoende ruimte nodig zodat ze regelmatig rond te kunnen lopen en rennen. Cavia’s kunnen niet goed klimmen of springen dus het hok hoeft niet erg hoog te zijn. Zorg voor een schone droge omgeving. Hiervoor dient het hok regelmatig uitgemest te worden en voorzien van schoon en droog strooisel. Naast een schoon hok is het belangrijk om het hok goed te ventileren om o.a. luchtwegproblemen te voorkomen.. Omdat cavia’s van nature prooidieren zijn is het belangrijk om ze schuilplaatsen te geven in het verblijf zodat ze zich kunnen terugtrekken.

Voor meer (medische) informatie over het houden van cavia’s kunt u terecht bij uw Vets&Pets dierenkliniek. Op internet is ook veel informatie beschikbaar: www.licg.nl is hiervoor een goed adres.