Chocolade is giftig voor honden, katten en papegaaien. De meeste mensen zullen geen chocolade aan hun huisdier geven maar soms krijgt een huisdier ongewild chocolade binnen. Vooral bij honden komt het voor dat ze op een onbewaakt ogenblik uit de schaal met bijvoorbeeld kerstkransjes of paaseitjes eten. Van chocolade kunnen honden ernstig ziek worden. Daarom is snelle behandeling door de dierenarts belangrijk. In deze informatiebrief lichten we toe wat dit inhoudt. 

 

Waarom is chocolade giftig? 

De gevaarlijke stof in chocola en cacao is theobromine. Pure chocolade bevat het meeste theobromine, maar ook melkchocolade bevat aanzienlijke hoeveelheden. Witte chocolade bevat weinig theobromine en geeft daardoor zelden problemen. Ook cacaodoppen, die veel gebruikt worden in de tuin of plantenbakken, bevatten theobromine kunnen problemen geven als ze door honden worden opgegeten. 

 

Theobromine werkt stimulerend op het hart en het zenuwstelsel en verslappend op glad spierweefsel van het maagdarmkanaal, slagaders en de longen. Deze effecten treden zowel bij dieren als bij mensen op. Het menselijk lichaam kan theobromine echter snel afbreken en afvoeren, waardoor er geen problemen optreden. Bij dieren gaat dit proces een stuk trager. De langdurig hoge concentratie theobromine kan dan voor ernstige klachten zorgen. Ook voor katten en papegaaien is chocola giftig, maar omdat ze kieskeurigere eters zijn zien we daar gelukkig zelden problemen mee.  

 

Wat zijn de klachten? 

Al binnen enkele uren kunnen verschijnselen van een chocoladevergiftiging optreden. Deze bestaan uit rusteloosheid, braken, diarree, veel drinken en plassen, incoördinatie, trillingen, toevallen, snelle hartslag en hartritmestoornissen, snelle ademhaling, koorts, hoge bloeddruk en coma. In sommige gevallen verloopt een chocoladevergiftiging zelfs dodelijk.  

 

Of er klachten optreden en hoe snel en ernstig dit verloopt is afhankelijk van het gewicht van het dier en hoeveel theobromine er binnengekomen is. Bij een hond van 10 kg zien we bijvoorbeeld al klachten bij ongeveer 30 gram pure chocolade of 100 gram melkchocolade. De gevoeligheid voor theobromine kan echter sterk verschillen per dier, daarom adviseren we om bij elke inname van chocolade contact op te nemen met de dierenarts. 

 

Mijn hond heeft chocola gegeten, wat nu? 

Neem direct (dus ook buiten de normale openingstijden) contact op met uw dierenarts. Op basis van het lichaamsgewicht, de hoeveelheid chocola, het moment van opeten en eventuele zichtbare klachten wordt besloten of en hoe de hond behandeld moet worden.  

 

Bij recente inname is het nodig om met de hond naar de praktijk te komen voor een lichamelijk onderzoek en om de hond te laten braken. Zwordt voorkomen dat de theobromine in het lichaam wordt opgenomen. De dierenarts dient hiervoor een injectie toe waardoor de hond binnen enkele minuten moet overgeven. De hond zelf laten braken door zout te geven is zeer gevaarlijk. Dit kan namelijk juist een (mogelijk dodelijke) zoutvergiftiging veroorzaken.  

 

Wanneer de inname al langer geleden is (meer dan 6-12 uur) of als er al klachten zijn worden andere maatregelen genomen. Afhankelijk van de symptomen kan dit bestaan uit opname voor infuusbehandeling of medicatie. Een antigif tegen theobromine bestaat helaas niet, waardoor een chocoladevergiftiging ondanks intensieve zorg soms dodelijk kan verlopen. 

 

Geef dieren daarom dus nooit chocola en laat ze nooit alleen in een ruimte waar chocola staat; zelfs in de verpakking is het niet veilig!