Tegenwoordig weten veel huisdiereigenaren gelukkig dat chocolade giftig is voor honden. Toch krijgen we in de praktijk helaas nog regelmatig te maken met honden die chocola hebben gegeten. Met name rond de feestdagen als er een schaal kerstkransjes, chocoladeletters of paaseitjes op tafel staat, gaat het vaak mis: in een onbewaakt ogenblik eet de hond de chocola op, soms inclusief verpakking.

In deze brief leest u over de gevaren van chocola voor dieren en wat te doen als het toch mis gaat.

 

Waarom is chocolade giftig?

De gevaarlijke stof in chocola is theobromine, dat van nature in cacaobonen zit. Pure chocolade bevat het meeste theobromine, maar ook melkchocolade bevat gevaarlijke hoeveelheden. Witte chocolade bevat dusdanig weinig theobromine dat het vrijwel nooit problemen geeft. Ook cacaodoppen, die veel gebruikt worden in de tuin of plantenbakken en nog wel eens door honden worden opgegeten, bevatten veel theobromine.

Het werkt stimulerend op het hart en het zenuwstelsel. Daarnaast werkt het verslappend op glad spierweefsel, dat zich onder andere bevind in het maagdarmkanaal, slagaders en de longen. Deze effecten treden zowel bij dieren als bij mensen op. Het menselijk lichaam is echter in staat om theobromine snel af te breken en af te voeren, waardoor er geen problemen optreden. Bij dieren gaat dit proces een stuk trager. De langdurig hoge concentratie theobromine kan dan voor ernstige klachten zorgen. Ook voor katten is chocola giftig, maar omdat ze kieskeurige eters zijn zien we daar gelukkig zelden problemen mee.

 

Wat zijn de klachten?

Al binnen enkele uren kunnen mogelijk de volgende klachten optreden: rusteloosheid, braken, diarree, veel drinken en plassen, incoördinatie, trillingen, toevallen, snelle hartslag en hartritmestoornissen, snelle ademhaling, koorts, hoge bloeddruk en coma. Soms verloopt een chocoladevergiftiging dodelijk.

Of er klachten optreden en hoe snel en ernstig dit verloopt is afhankelijk van het gewicht van het dier en hoeveel theobromine er binnengekomen is. Bij een hond van 10 kg zien we bijvoorbeeld al klachten bij ongeveer 30 gram pure chocolade of 100 gram melkchocolade. De gevoeligheid voor theobromine kan sterk verschillen per dier.

 

Mijn hond heeft chocola gegeten, wat nu?

Als uw dier chocola heeft gegeten, neem dan direct (dus ook buiten de normale openingstijden) contact op met de dierenarts! Op basis van het lichaamsgewicht, de hoeveelheid chocola, moment van opeten en eventuele zichtbare klachten wordt besloten of en hoe de hond behandeld moet worden.

Bij recente inname is het nodig om met de hond naar de praktijk te komen voor een lichamelijk onderzoek en om de hond te laten braken. Zo wordt voorkomen dat de theobromine in het lichaam wordt opgenomen. De dierenarts dient hiervoor een injectie toe waardoor de hond binnen enkele minuten moet overgeven. De hond zelf laten braken door zout te geven is zeer gevaarlijk. Dit kan namelijk een soms dodelijk aflopende zoutvergiftiging veroorzaken.

Wanneer de inname al langer geleden is (meer dan 6-12 uur) of als er al klachten zijn, dan worden andere maatregelen genomen (opname, infuus, medicatie). Een antigif tegen theobromine bestaat helaas niet, waardoor een chocoladevergiftiging soms ondanks intensieve zorg dodelijk verloopt.

Geef dieren daarom dus nooit chocola en laat ze nooit alleen in een ruimte waar chocola staat, zelfs in de verpakking is het niet veilig!