Wat is dermatophytose ?
Dermatophytose is de naam voor een schimmelinfectie van de huid/vacht. De schimmelsoort die het vaakst problemen geeft bij hond en kat is Microsporum Canis. Deze infectie is een zoönose, dat wil zeggen dat het ook voor mensen besmettelijk is. Ga daarom langs de huisarts als u zelf ook huidklachten krijgt!

 

 

Hoe ontstaat het ?
De aandoening wordt overgebracht door de sporen (enigszins vergelijkbaar met eitjes) van de schimmel. Deze kunnen opgelopen worden vanuit de omgeving (waar ze erg lang, ± 18 maanden, besmettelijk kunnen blijven) of bij direct contact met een besmet dier. Niet elk dier dat in contact komt met de sporen krijgt klachten. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid sporen (infectiedruk), de huisvesting, klimaatomstandigheden, genetische factoren en de afweer. Met name dieren met een slechtere of nog onvoldoende ontwikkelde (jonge dieren) afweer lopen snel een infectie op en komen er vaak ook moeilijk weer vanaf.

 

Wat zijn de klachten ?
De klachten die voorkomen bij een schimmelinfectie zijn zeer divers. Het ‘klassieke’ ringwormbeeld van een ronde kale plek met witte schilfers komt lang niet altijd voor. Meestal zien we een ontsteking van de huid met korsten, schilfers, afgebroken haren en matige jeukklachten. Het kan hierbij gaan om 1 plek, maar het kan ook zijn dat de klachten over het hele lijf verspreid zijn. In sommige gevallen zijn (alleen) de nagels betrokken.  Tevens komen er ‘dragers’ voor: dieren waarbij geen afwijkingen zijn te constateren, maar welke wel infectieus zijn voor hun omgeving.  Dit percentage ligt bij de hond rond de 6% en de bij kat tussen de 10-30%.

 

Hoe wordt de diagnose gesteld ?
Indien de klachten passen bij schimmel wordt verder onderzoek gedaan. Met een speciale lamp kunnen besmette haren soms zichtbaar worden gemaakt door fluorescentie (oplichten). Ook kunnen haren onder de microscoop bekeken worden, waarbij schimmelsporen of de aantasting door schimmel soms zichtbaar zijn. Beide genoemde methoden zijn echter niet 100% betrouwbaar. De definitieve diagnose wordt dan ook gesteld door de schimmel op een speciale voedingsbodem te kweken vanuit verwijderde, geïnfecteerde haren. De uitslag hiervan duurt zo’n 2-3 weken.

 

Wat zijn de behandelmogelijkheden ?
Het doel van de behandeling is om de patiënt, contactdieren en de omgeving vrij te krijgen van schimmel(sporen) en om herbesmetting te voorkomen. Dieren met een goede afweer kunnen de infectie vaak zelf binnen 2-3 maanden overwinnen. Behandeling kan de genezing echter versnellen en verkleint daarmee het infectierisico voor mens/dier/omgeving. Ook is vooraf niet in te schatten of een dier de infectie inderdaad zelf aan kan. Daarom wordt elk geïnfecteerd dier behandeld. Deze behandeling bestaat uit het:

  • Behandelen van de patiënt:
  1. Met orale medicijnen (tabletten of een drank) tegen schimmel.
  2. Met topicale (op de huid aangebrachte) medicijnen, zoals zalf of shampoo.
  3. Om topicale medicijnen goed te laten werken en om de groei en verspreiding van de schimmel tegen te gaan is het (deels) scheren van het dier vaak verstandig.
  • Controleren/behandelen van contactdieren:

Alle dieren waarmee de patiënt (in)direct contact heeft gehad kunnen besmet zijn. Het is daarom verstandig om ook bij al deze dieren haren af te nemen voor een schimmelkweek, ook al zijn er geen huidproblemen; er kan namelijk sprake zijn van dragers. Verder moet contact tussen patiënten en gezonde dieren en de schone omgeving in huis, voor zover mogelijk, voorkomen worden.

  • Behandelen van de omgeving:

Dieren verliezen continu haren en schilfers waardoor de omgeving besmet raakt met schimmelsporen, die daar maanden besmettelijk kunnen blijven. Met een plantenspuit kan schimmeldodend middel worden aangebracht om oppervlakten te desinfecteren (denk hierbij ook aan speeltjes, kammen, ligplaatsen, reismand). Laat dit minimaal een uur intrekken en neem daarna met een vochtige doek af. Ook stelselmatig stofzuigen met een stofzuiger met weggooi-stofzak en microfilter is erg belangrijk.

Na 6 weken behandeling wordt een controle-kweek ingezet. Pas als deze negatief is en de klachten zijn verdwenen kan de behandeling gestopt worden. De behandeling is vaak langdurig, gemiddeld 8-16 weken. Dit is dus erg ingrijpend, maar onvermijdelijk als het probleem opgelost moet worden.