Brachycefaal Obstructief Syndroom ofwel BOS is een complex van afwijkingen die voorkomt bij kortsnuitige  (brachycefale) rassen zoals de Bulldog en Mopshond. Deze rassen hebben een korte ronde schedel, maar de weefsels daarbinnen zoals het gehemelte en de tong zijn van normale lengte. Hierdoor is er minder ruimte om adem te halen en kunnen verschillende problemen ontstaan. In deze informatiebrief lichten we toe wat dit inhoudt en hoe we een hond met BOS kunnen helpen. 

 

Welke honden krijgen BOS?
De bekendste kortsnuitige rassen zijn de Franse en de Engelse Bulldog, maar ook o.a. de Mopshond, Boxer, Cavalier, Boston terriër en Pekinees kunnen last hebben van BOS. Deze kortsnuitige honden zijn over het algemeen vrolijke en gezellige huisdieren. De anatomie waarop ze geselecteerd zijn brengt echter een aantal nadelige gevolgen met zich mee: 

 • Te nauwe neusopeningen  
 • Te lang gehemelte 
 • Te nauwe keel en strottenhoofd 
 • Te smalle luchtpijp 

Naast luchtwegproblemen komen ook andere medische problemen relatief vaak voor bij kortsnuitige honden. Voorbeelden hiervan zijn oogproblemen, afwijkende ruggenwervels en maag-darmproblemen zoals voer opgeven (regurgiteren). 

 

Hoe wordt BOS gediagnosticeerd?
BOS wordt gediagnosticeerd op basis van het uiterlijk van de hond en de symptomen. De belangrijkste zijn: 

 • Bijgeluiden bij de ademhaling (snurken/snuiven) 
 • Benauwdheid bij opwinding, inspanning of warm weer 
 • Hoesten, kokhalzen 

De symptomen variëren in ernst, maar de meeste kortsnuitige rassen hebben wel één van de hiervoor genoemde symptomen. En ook al zien veel mensen het snurken als schattig, de hond kan hierdoor flink moeite hebben met ademen. Dit geldt vooral als het warm is of als de hond zich inspantOok als een kortsnuitige hond onder narcose gaat is het extra belangrijk om de luchtwegen te ondersteunen. 

 

Wat is de behandeling van BOS?
BOS is een anatomisch probleem en kan niet volledig verholpen worden. Wel kunnen leefstijl maatregelen helpen: 

 • Een gezond lichaamsgewichtvoorkom dat een kortsnuitige hond door overgewicht moeilijker beweegt en ademt. 
 • Voorzichtig met warmte; kortsnuitige honden kunnen hun warmte moeilijker kwijt en raken sneller oververhit waardoor ze zelfs kunnen overlijden. Zorg dus voor ruim voldoende drinkwater, afkoeling (bijv. een koelvest) en laat een hond in de zomer nooit in de auto achter.  

 Naast deze leefstijl maatregelen kan operatief ingrijpen nodig zijn om de hond te helpen met ademhalen: 

 • Chirurgisch ruimer maken van de neusopening  
 • Inkorten van het zachte gehemelte 
 • Zo nodig het verwijderen van slijmvliesplooien bij het strottenhoofd 
 • In ernstige gevallen en in specialistische klinieken: het verwijderen van afwijkende neusschelpen in de keel 

Door de gevoelige luchtwegen kan een kortsnuitige hond eerder problemen krijgen van een ‘simpele’ luchtweginfectie. Stel een bezoek aan de dierenarts daarom niet uit als u zulke problemen opmerkt. Samen zorgen we voor de juiste ondersteuning om uw hond een zo fijn mogelijk leven te geven. 

Het is belangrijk dat (toekomstige) eigenaren zich bewust zijn van de gezondheidsrisicos bij kortsnuitige honden zodat ze zo goed mogelijk verzorgd kunnen worden. Met aanpassingen in het fokbeleid wordt bij deze rassen gestreefd naar langere snuiten en gezondere luchtwegen.