Het is belangrijk dat huisdieren geïdentificeerd kunnen worden en dat bijbehorende gegevens vindbaar zijn. Bijvoorbeeld als uw dier is weggelopen en wordt gevonden, zodat hij of zij kan worden teruggebracht. Maar ook als het gaat om controle aan de grens, zodat dieren niet illegaal worden geïmporteerd en/of verhandeld. Daarnaast speelt identificatie en registratie een rol bij het bestrijden van dierziekten; zo kan men bijvoorbeeld zien of de vaccinaties in een dierenpaspoort bij een specifiek dier horen. In deze informatiebrief lichten we toe hoe chippen en registreren in zijn werk gaat.
Wat is een chip?
Een chip of transponder is een klein (ongeveer 12-14 millimeter lang) buisje met daarin micro-elektronica. In de microchip zit het unieke registratienummer opgeslagen wat met een speciaal apparaat kan worden afgelezen. Zonder afleesapparaat doet de chip niets: er zit geen batterij of andere energiebron in.
Chips die aan de juiste ISO-norm voldoen bevatten een registratienummer van 15 cijfers. Nederlandse chipnummers beginnen met de landcode 528. Het registratienummer van een chip is altijd uniek voor uw huisdier.
Welke diersoorten kan ik laten chippen?
U kunt uw hond of kat laten chippen, maar bijvoorbeeld konijnen, papegaaien, fretten en schildpadden kunnen ook gechipt worden. Mocht uw dier ontsnappen en worden gevonden, dan kan de vinder via een dierenarts of dierenambulance de chip laten aflezen. Als de chip goed geregistreerd is kunt u als houder van het huisdier opgespoord worden zodat u en uw dier herenigd kunnen worden. Let op: het chippen en registreren van uw huisdier geldt (net als een paspoort) niet als eigendomsbewijs. Wilt u uw huisdier verzekeren tegen ziektekosten, dan is vrijwel altijd een chip vereist. Door sommige huisdierenzorgverzekeraars wordt het plaatsen van de chip ook vergoed.
Hoe wordt een dier gechipt?
U kunt uw dier laten chippen door uw dierenarts. Rashonden waarvoor een stamboom wordt aangevraagd bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland worden als pup gechipt door een chipper van de Raad van Beheer.
De microchip wordt met behulp van een soort injectienaald onder de huid ingebracht. Bij honden en katten wordt de chip links tussen de schouderbladen ingebracht. Voor andere diersoorten, zoals konijnen en papegaaien gebeurt het soms op een andere plek. Het inbrengen van de chip is te vergelijken met andere injecties; een dier kan kort reageren op de prik maar voelt er daarna niets meer van.
Mijn dier is gechipt; nu nog registreren!
Met chippen alleen bent u er niet. Uw dier kan alleen worden geïdentificeerd als het ook daadwerkelijk geregistreerd staat bij een van de Nederlandse Databanken. Op www.chipjedier.nl vindt u hier een overzicht van. Als uw dier vanuit de fokker al gechipt is, is het belangrijk dat u deze zelf nog op uw eigen naam registreert. Wanneer een dier al elders is gechipt kunnen wij geen registratie meer uitvoeren, dit is aan de eigenaar zelf om dit te doen.
Als u uw huisdier laat chippen bij uw Vets & Pets kliniek is dit inclusief 1 jaar registratie bij Petlook, wij zullen deze registratie voor u verzorgen. U ontvangt een link per e-mail om de registratie te bevestigen, hier kunt u vervolgens ook aangeven welke gegevens zichtbaar mogen zijn (privacywetgeving).
Op www.chipnummer.nl kunt u altijd opzoeken of en waar uw huisdier is geregistreerd. Vergeet niet om uw gegevens aan te passen na verhuizing of bij een nieuw telefoonnummer! Bij de meeste databanken kunt u de gegevens zelf (online) wijzigen. Mocht het niet lukken dan helpen we graag.
© Vets & Pets 2023