Het is belangrijk dat huisdieren geïdentificeerd kunnen worden en dat bijbehorende gegevens vindbaar zijn. Bijvoorbeeld als uw dier is weggelopen en wordt gevonden, zodat hij of zij kan worden teruggebracht. Maar ook als het gaat om controle aan de grens, zodat dieren niet illegaal worden geïmporteerd en/of verhandeldDaarnaast speelt identificatie en registratie een rol bij het bestrijden van dierziekten; zo kan men bijvoorbeeld zien of de vaccinaties in een dierenpaspoort bij een specifiek dier horen. In deze informatiebrief lichten we toe hoe chippen en registreren in zijn werk gaat. 

Wat is een chip?  

Een chip of transponder is een klein (ongeveer 12-14 millimeter lang) buisje met daarin micro-elektronica. In de microchip zit het unieke registratienummer opgeslagen wat met een speciaal apparaat kan worden afgelezen. Zonder afleesapparaat doet de chip niets: er zit geen batterij of andere energiebron in.  

 Chips die aan de juiste ISO-norm voldoen bevatten een registratienummer van 15 cijfersNederlandse chipnummers beginnen met de landcode 528. Het registratienummer van een chip is altijd uniek voor uw huisdier.   

 Welke diersoorten kan ik laten chippen?  

U kunt uw hond of kat laten chippen, maar bijvoorbeeld konijnen, papegaaien, fretten en schildpadden kunnen ook gechipt worden. Mocht uw dier ontsnappen en worden gevonden, dan kan de vinder via een dierenarts of dierenambulance de chip laten aflezen. Als de chip goed geregistreerd is kunt u als houder van het huisdier opgespoord worden zodat u en uw dier herenigd kunnen worden. Let op: het chippen en registreren van uw huisdier geldt (net als een paspoort) niet als eigendomsbewijs. Wilt u uw huisdier verzekeren tegen ziektekosten, dan is vrijwel altijd een chip vereist. Door sommige huisdierenzorgverzekeraars wordt het plaatsen van de chip ook vergoed. 

Hoe wordt een dier gechipt?  

U kunt uw dier laten chippen door uw dierenartsRashonden waarvoor een stamboom wordt aangevraagd bij de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland worden als pup gechipt door een chipper van de Raad van Beheer.  

De microchip wordt met behulp van een soort injectienaald onder de huid ingebracht. Bij honden en katten wordt de chip links tussen de schouderbladen ingebracht. Voor andere diersoorten, zoals konijnen en papegaaien gebeurt het soms op een andere plek. Het inbrengen van de chip is te vergelijken met andere injecties; een dier kan kort reageren op de prik maar voelt er daarna niets meer van 

Mijn dier is gechipt; nu nog registreren!  

Met chippen alleen bent u er niet. Uw dier kan alleen worden geïdentificeerd als het ook daadwerkelijk ergens geregistreerd staat. Het chipnummer en de gegevens van uw dier moeten dus gekoppeld worden aan uw contactgegevens. Als u uw huisdier laat chippen bij uw Vets & Pets kliniek zullen wij (zonder bijkomende kosten) ook de registratie voor u verzorgen. U ontvangt meestal een link per e-mail om de registratie te bevestigen, hier kunt u vervolgens ook aangeven welke gegevens zichtbaar mogen zijn (privacywetgeving). 

Een reeds gechipt dier kunnen wij voor u registreren of u kunt dit zelf doen. Er zijn verschillende databanken waar u uw dier kunt laten registreren. Op www.chipnummer.nl kunt u altijd opzoeken of en waar een huisdier is geregistreerd. Vergeet niet om uw gegevens aan te passen na verhuizing of bij een nieuw telefoonnummer! Bij de meeste databanken kunt u de gegevens zelf (online) wijzigen. Mocht het niet lukken dan helpen we graag.  

Ben ik verplicht mijn dier te laten chippen?  

Voor alle honden die vanaf 1 april 2013 in Nederland zijn geboren of geïmporteerd geldt een chip- en registratieverplichtingDit betekent dat pups voor 7 weken leeftijd gechipt moeten zijn en voor 8 weken leeftijd door de fokker bij een databank geregistreerd moeten zijn. Als de pup naar een nieuwe eigenaar gaat moet de fokker hem of haar binnen 14 dagen afmelden bij de databank zodat de pup vervolgens met uw gegevens geregistreerd kan worden. Het is verplicht om de registratie bij te houden na verandering van gegevens (o.a. adres), maar ook na herplaatsing of het overlijden van een huisdier. 

Voor alle honden, katten en fretten die naar of vanuit het buitenland reizen is een identificatiechip verplichtHaalt u een hond, ongeacht zijn leeftijd, vanuit het buitenland naar Nederland, dan bent u verplicht deze binnen twee weken nadat hij Nederland is binnengebracht te registreren bij een daarvoor aangewezen databank. Deze dieren moeten al gechipt zijn om Nederland binnen te kunnen komen. Voor diersoorten die vermeld staan op de CITES lijsten (o.a. bepaalde papegaai-achtigen) is identificatie vaak verplicht en dit kan in veel gevallen gedaan worden d.m.v. een chip.  

Vervelende situaties kunnen voorkomen worden als uw huisdier is gechipt en geregistreerd. Informeer gerust bij uw Vets & Pets kliniek of dit bij uw huisdier al in orde is.