Er gaat niets boven de geboorte van nieuw leven. Ook de bevalling van een teef is een spannende gebeurtenis. Deze informatiebrief helpt u bij het begeleiden van de geboorte van een nest pups.

Algemeen:
Honden bevallen in de regel zonder al te veel problemen. Hulp van eigenaren is dan ook zelden nodig. Deze folder geeft u als eigenaar een leidraad tijdens de bevalling en een indicatie wanneer het tijd wordt om hulp in te roepen van uw dierenarts.

De meeste honden bevallen op de 63ste dag na dekking. Maar tussen de 58 en 71 dagen wordt nog als normaal beschouwd. Het kan nuttig zijn om uw hond dagelijks 2-4 keer rectaal te temperaturen vanaf de 55ste dag. Een temperatuurdaling van meer dan 1 graad geeft namelijk aan dat de bevalling binnen 24 uur gaat beginnen. (normale temperatuur van een hond is rond 38.5 ). Een beetje vaseline op de punt vergemakkelijkt het inbrengen. De thermometer moet ongeveer 2-3 cm in de anus worden aangebracht.

Voorbereiding:
Zorg dat er een werpkist klaar staat voor uw hond in een rustige, warme omgeving. Leg handdoeken, betadine, keukenweegschaal, een schaar, een emmer en navelklemmen klaar. Zorg dat u op voorhand wat puppymelk in huis heeft en een spuitje of fles met speen voor het geval de pups niet goed willen drinken. Al deze materialen kunt u bij onze balie van de kliniek ophalen.

De Bevalling:

  • De bevalling begint met een lange eerste fase (ontsluitingsfase) waarin de baarmoeder gaat samentrekken, het geboortekanaal ontspant en de ontsluiting plaatsvindt. De eerste weeën ziet u meestal niet aan de buitenkant, u zult wel aan uw hond merken dat ze onrustig wordt, gaat hijgen en soms ook braken. Deze eerste fase duurt 6-12 uur.
  • De tweede fase is de fase waarin de pups worden geboren (uitdrijvingsfase). Tijdens deze fase zijn de persweeën meestal goed zichtbaar. De pups worden geboren in vruchtvliezen. U zult dus de vliezen als eerste zien verschijnen in de vulva.  De teef bijt zelf de vliezen kapot en bijt ook de navelstreng door.  Wanneer de persweeën beginnen en u de vruchtvliezen ziet verschijnen moet het pupje binnen 30 minuten worden geboren. De teef mag tijdens deze 30 minuten niet continu persen. Er moeten tussen de weeën duidelijk pauzes zijn. Elke 2 uur moet er een pupje worden geboren. Meestal volgen er enkele pups achter elkaar met 30-60 minuten tussentijd. Dan neemt de teef een iets langere pauze en worden de andere pups geboren. Neem contact op met de dierenkliniek wanneer u twijfelt over de voortgang van de bevalling.
  • De derde fase van de geboorte is het uitdrijven van de placenta (moederkoek). Meestal volgt er een placenta na elke pup, soms worden er eerst 2 pups geboren en volgen dan pas de 2 placenta’s. De meeste teven zullen de placenta’s opeten. Dit kan geen kwaad. Echter als er veel pups geboren worden kan uw hond misselijk worden en dan is het verstandig de placenta’s voor haar op te ruimen. Als uw hond onervaren is en de pups niet helpt moet u zelf ingrijpen.

De Nazorg:

  • Direct na de geboorte moeten de vliezen worden verwijderd; Deze kunt u gewoon openscheuren. Vocht rondom de neus en in de bek zoveel mogelijk verwijderen, hiervoor zijn eventueel slijmzuigers verkrijgbaar bij onze klinieken.
  • Vervolgens dient de pup goed droog gewreven te worden. Door het stevig droogwrijven stimuleert u de tevens ademhaling van de pup. Tijdens het droogwrijven begint de pup te piepen, dit is een goed teken.
  • Als uw hond de navelstreng niet doorbijt kunt u het beste 5-10 minuten na de geboorte  ongeveer 2 á 3 cm van de buik af  een navelklem aanbrengen. Na het aanbrengen van de navelklem kunt u de rest van de navelstreng afknippen. Het eindje dat aan de pup blijft zitten ontsmet u door er wat betadine op te doen. Na een uurtje kunt u de navelklem verwijderen, het bloedvaatje zal dan niet meer bloeden.
  • Vergeet niet de pup te wegen voor u hem terug legt. U kunt de pups merken met bijvoorbeeld nagellak als het moeilijk is om ze uit elkaar te houden(stipje rechteroor, stipje linkeroor etc. ). De nagellak goed laten drogen!.
  • Als u de pup bij de moeder terug legt zal hij al gauw op zoek gaan naar de tepel. De pups moeten binnen 12 uur bij de moeder drinken. Meestal lukt dit al binnen 2 uur! De eerste melk is heel belangrijk omdat deze de meeste antistoffen bevat tegen ziekten.
  • De pups moeten in een warme omgeving liggen. De omgevingstemperatuur in de werpkist moet de eerste dag ongeveer 29 graden zijn. Met warmtelampen en kruiken moet u goed oppassen dat de pups zich niet kunnen branden. De werpkist kunt u het beste zo inrichten dat de pups altijd weg kunnen kruipen als het te heet wordt. Als de pups zijn opgedroogd is kamertemperatuur voldoende als de moeder erbij ligt.

Nestcontrole:
Binnen 24 uur na de bevalling adviseren we u een nestcontrole door ons te laten uitvoeren waarbij wij tevens de teef zullen onderzoeken.

De dagen daarna:

  • De teef zal tijdens de bevalling veel vocht, soms helder, soms groen/bruinig verliezen. Dit is normaal, zelfs tot 3 weken na de bevalling. Zolang de uitvloeiing niet gaat stinken en de teef zich goed voelt hoeft u zich daar geen zorgen over te maken.
  • Controleer dagelijks de melkklieren en tepels van de hond. Harde, pijnlijke rode plekken kunnen het begin zijn van borstontsteking.
  • De pups moet u dagelijks wegen. De eerste dag komen de pups meestal niet aan. Daarna moeten de pups goed gaan groeien en op 10-14 dagen na de geboorte moet het geboortegewicht verdubbeld zijn. U kunt met deze leidraad zelf uitrekenen hoeveel de pups dagelijks moeten aankomen.
  • Uw hond heeft de laatste 3 weken van de dracht en gedurende het zogen van de pups extra energie nodig. Het beste kunt u haar daarom vanaf 3 weken voor de bevalling voeren met speciaal voer met een hoge energiewaarde die wel goed opneembaar is voor kleine pups.

Voor meer informatie kan het boekje “fokkerwijzer” behulpzaam zijn, deze is bij onze klinieken verkrijgbaar. Dit boekje bevat uitgebreide informatie over fokken en bevallen. Voor vragen kunt u natuurlijk ook altijd bij onze klinieken terecht.

Wij wensen u veel plezier met uw puppy’s!

Wanneer raden wij u aan contact met ons op te nemen:

  • De bevalling is begonnen maar u ziet geen vooruitgang binnen de tijdslimieten zojuist vermeld
  • De temperatuur van uw hond is gedaald maar na 24 uur is de hond nog niet aan het bevallen
  • Uw hond lijkt ziek, down, koortsig of uitgeput
  • De puppy’s willen niet drinken of ademen niet goed
  • U bent er niet zeker van dat de hond klaar is met bevallen
  • U bent ongerust en heeft nog vragen