U bent van plan een nestje te fokken bij uw teef. Dit is een leuke maar tevens spannende aangelegenheid waarvoor enige voorbereiding zeer wenselijk is. Met deze informatiebrief willen we u hierbij ondersteunen.


Voorbereidingen

Voordat u uw teefje laat dekken is het verstandig haar algehele gezondheid te controleren. Heeft u een ras waarin erfelijke gebreken een probleem vormen dan is het raadzaam uw hond hierop te laten controleren en eventueel met uw dierenarts te bespreken. Ook bij het uitzoeken van de reu is het verstandig om met eventuele erfelijke gebreken rekening te houden. Verder kunt u uw hond VOOR de dekking laten vaccineren zodat de pups voldoende antistoffen krijgen via de melk. Ook het ontwormen van uw hond is raadzaam VOOR en TIJDENS de dracht.  Zorg er ook voor dat uw teefje behandeld is tegen vlooien en teken alvorens ze de drachtige periode in gaat. Niet alle vlo- worm- en tekenmiddelen zijn geregistreerd voor gebruik tijdens de dracht. U kunt hierover informatie krijgen bij de klinieken.


Optimale dektijdstip

Als u een nestje wilt fokken bij uw hond, zult u uw teef op het meest geschikte moment willen laten dekken. Dit is voor de meeste honden geen probleem, omdat ze dat goed aangeven. Er zijn echter teefjes die het minder goed aangeven, of het kan zijn dat u een grote afstand naar de reu moet afleggen voor de dekking. Dan biedt een zogenaamde progesterontest uitkomst om te bepalen wanneer uw teef het vruchtbaarst is.


Het vaststellen van de dracht

Is uw hond gedekt, dan zult u natuurlijk ook willen weten of ze drachtig is.  Met echoscopie kan vanaf de ongeveer de 28e dag de dracht vast gesteld worden, maar het is niet altijd mogelijk om het precieze aantal pups daarbij te bepalen. Een echo is niet schadelijk voor de pups en is een betrouwbare manier om de dracht vast te stellen.
Soms is in de 4-5e week van de dracht de dracht vaststellen door het bevoelen van de buik. Dit is bij een eventueel klein aantal pups niet altijd zeker. Verderop in de dracht is dit wel te doen vanaf ongeveer de 7e week; rond die tijd kan ook eventueel met een röntgenfoto het aantal pups vastgesteld worden.


Voeding tijdens de dracht

Is de hond eenmaal gedekt dan is het de eerste weken niet nodig deze extra te voeren, ze kunnen halverwege de dracht zelfs weleens slechter eten. In de laatste 3 weken van de dracht raden we aan de teef meer bij te gaan voeren, bij voorkeur met voeding voor pups of drachtige teven. Vooral bij grote nesten is de buik al zo vol dat voldoende opname van voedingsstoffen door ruimtegebrek nog wel eens lastig kan zijn. Een goede voeding is hierdoor onontbeerlijk.


Beweging tijdens de dracht

In de eerste weken zal de hond weinig last hebben van de dracht tijdens beweging. In de laatste 3 weken kan de teef wel wat sneller moe zijn (afhankelijk ook van de grootte van het nest) en is het raadzaam het tempo en de duur van wandelingen aan te passen. Zwemmen in schoon water is geen probleem tot vlak voor het einde van de dracht, tenzij ze erg zwaar is. Let op met in en uit het water komen dat uw hond geen beschadigingen kan oplopen aan melkpakketten en tepels.


De duur van de dracht

De gemiddelde duur van de dracht van een teef is 63 dagen; dit kan variëren van tussen de 57 en 67e dag met een enkele uitzondering tot de 70e dag. Hierbij geldt meestal dat hoe groter het nest, hoe korter de dracht.

Voor informatie over de bevalling, zie de infobrief “de bevalling”.