U bent van plan een nestje te fokken of er is bij uw poes al een nestje op komst. Dit is een leuke maar tevens spannende aangelegenheid. Het is belangrijk om u goed voor te bereiden zodat u weet wat u kunt verwachten en de poes zo goed mogelijk kunt ondersteunen. In deze informatiebrief beschrijven we wat dit allemaal omvat.  

Voorbereidingen
Voordat uw poes gedekt wordt is het verstandig haar algehele gezondheid te laten controleren. Heeft u een ras waarin erfelijke gebreken een probleem vormen dan is het raadzaam de poes hierop te laten controleren. Ook bij het uitzoeken van de kater is het verstandig om met eventuele erfelijke gebreken rekening te houden. Als uw poes buiten wordt gedekt door een onbekende kater dan is zijn gezondheid status natuurlijk onbekend; dit is een nadeel van een ongeplande dekking.  

Het is belangrijk dat uw poes voor de dekking gevaccineerd is zodat de kittens voldoende antistoffen binnenkrijgen via de melk. Ook het ontwormen van uw poes is raadzaam voor en na de dracht. Zorg er daarnaast voor dat uw poes behandeld is tegen vlooien en teken voordat ze drachtig wordt. Niet alle vlo-, worm- en tekenmiddelen zijn geschikt voor gebruik tijdens de dracht. Vraag daarom gerust meer informatie bij onze paraveterinair assistentes.  

Dektijdstip
Een niet gesteriliseerde poes wordt vanaf ongeveer 6 maanden leeftijd krols. In deze periode laat ze vaak overdreven aanhankelijk gedrag zien, ze kan meer mauwen en wil in het algemeen graag naar buiten. Tijdens de krolsheid is de poes vruchtbaar en gaat ze, als u haar niet binnen houdt, op zoek naar een ongecastreerde kater om gedekt te worden. Hetzelfde geldt voor een poes waarbij de dekking gepland is, alleen zal voor haar de kater door de fokker/eigenaar worden uitgezocht.  

Het vaststellen van de dracht
Is uw poes gedekt dan wilt u natuurlijk ook weten of ze drachtig is. Soms is het mogelijk om na 3-4 weken de dracht vast te stellen door het bevoelen van de buik. Indien er weinig kittens aanwezig zijn is dit echter niet altijd goed te beoordelen. Na ongeveer 25 dagen is het mogelijk om met echografie de dracht betrouwbaar vast te stellen. Een echo is niet schadelijk voor de moederpoes en de kittens. Het is met echografie niet altijd mogelijk om het precieze aantal kittens te bepalen. Aan het einde van de dracht zal de poes een dikkere buik krijgen waardoor makkelijker te zien is dat ze drachtig is. Vanaf ongeveer 6 weken dracht kan met behulp van röntgenfoto’s ook het aantal kittens worden geteld. 

Voeding tijdens de dracht
Als een poes drachtig is dan is het de eerste weken niet nodig om haar extra te voeren. In de laatste drie weken van de dracht is bijvoeren wel raadzaam. We adviseren hierbij voeding voor kittens of drachtige poezen; de speciale samenstelling en hoge energiedichtheid is ideaal voor de groei van de kittens en melkproductie van de poes. Deze voeding mag de moederpoes ook blijven eten als de kittens geboren zijn en ze melk geeft.  

De bevalling
De dracht van een poes duurt gemiddeld 64-65 dagen. Geef de poes aan het einde van de dracht voldoende mogelijkheden om zich terug te trekken voor de bevalling. De meeste poezen bevallen zonder problemen. Neem echter altijd contact op met de dierenarts indien ze lang perst zonder dat er een kitten komt, ze ziek of uitgeput lijkt of wanneer ze stinkende uitvloeiing verliest. Bij enige twijfel of andere vragen bent u uiteraard ook welkom bij uw Vets & Pets kliniek. Voor de verzorging van kittens verwijzen we u verder naar onze informatiebrief ‘Een nieuw kitten in huis’. Opnieuw drachtig Poezen kunnen na de bevalling heel snel weer krols worden; als ze de kans krijgt kan de poes binnen enkele weken weer drachtig zijn. Houdt de poes binnen om te voorkomen dat ze weer op zoek gaat naar een kater. Voor de langere termijn is sterilisatie de aangewezen manier om nieuwe nestjes te voorkomen. Als het erg lastig is om de net bevallen poes binnen te houden kan ze ongeveer 5 weken na de bevalling gesteriliseerd worden.  

© Vets & Pets 2024