In het eerste levensjaar maakt uw pup lichamelijk en geestelijk een enorme ontwikkeling door. Dit eerste jaar heeft een grote invloed op de gezondheid en het gedrag van uw hond in zijn of haar verdere leven. Het is daarom belangrijk dat uw jonge, opgroeiende pup deskundig begeleid wordt. Deze begeleiding krijgt u tijdens onze puppy-consultaties. Als onderdeel hiervan adviseren we u de junior check bij de dierenarts op het moment dat uw pup 6 maanden oud is geworden.

Wat gebeurt er tijdens de junior check?

Tijdens de junior check wordt alles wat van belang is voor een opgroeiende hond besproken en onderzocht. Naast een algemeen lichamelijk onderzoek is er extra aandacht voor de volgende zaken:

  1. Groei

In het eerste levensjaar groeit de pup erg snel. Dit geldt vooral voor de pups van grote rassen. Deze snelle groei kan leiden tot een aantal seriuze problemen met betrekking tot de botten en gewrichten, zoals elleboogdysplasie (ED), heupdysplasie (HD) en osteochondrose (OC). Tijdens de junior check worden de groei, voedingstoestand en de gewrichten van uw pup gecontroleerd. Zo worden afwijkingen zo vroeg mogelijk opgespoord en kan de dierenarts u advies geven over de voeding en lichaamsbeweging van uw pup om problemen in de toekomst te voorkomen.

  1. Gebit

De tanden en kiezen van uw pup wisselen tussen de 4 en 6 maanden leeftijd van een melkgebit naar een blijvend gebit. Tijdens de junior check wordt gecontroleerd of dit volledig is gebeurd en hoe de stand van de permanente tanden en kiezen is. Als er afwijkingen worden vastgesteld kan op deze jonge leeftijd m.b.v. behandeling door de dierenarts nog bijgestuurd worden zodat de permanente tanden en kiezen verder zonder schade kunnen ontwikkelen.

  1. Gedrag

De hersenen van uw pup maken tijdens het eerste levensjaar een grote ontwikkeling door. Pups zullen door training moeten leren hoe ze zich dienen te gedragen en hoe ze om moeten gaan met hun omgeving. Tijdens de junior check kan de dierenarts beoordelen of dit ontwikkelingsproces goed verloopt. Bij afwijkingen kan de dierenarts tevens beoordelen of er een lichamelijk oorzaak achter zit en of de pup wellicht verwezen moet worden naar een gedragstherapeut. De junior check is daarnaast een goed moment om met uw pup het klinisch onderzoek op de behandeltafel te oefenen. Als u met uw pup naar de kliniek komt zullen we hem of haar altijd extra verwennen met lekkers en aandacht. Op deze manier leren we uw pup dat een bezoek aan de kliniek niet spannend hoeft te zijn zodat stress bij een toekomstig bezoek wordt voorkomen.

  1. Preventie van ziekten

Als het goed is, is uw pup al in de eerste maanden van zijn of haar leven al tegen verschillende gevaarlijke ziekten gevaccineerd. Bij de junior check zal de dierenarts deze vaccinaties controleren en bespreken of aanvullende vaccinaties nodig zijn zoals die tegen hondsdolheid voor het buitenland. De basisvaccinatie wordt verder vervolgt als uw hond 1 jaar is geworden (zie ook: vaccinatie bij de hond). De dierenarts en paraveterinair assistente zullen u verder adviseren over de bestrijding van in- en uitwendige parasieten bij uw pup.

  1. Sterilisatie en castratie

Verschillende ziekten kunnen voorkomen worden door een teef tijdig te steriliseren. Reuen worden daarentegen vaker gecastreerd voor de effecten op het gedrag. Er spelen hierbij vele factoren een rol, een advies ‘op maat’ is het beste om te beoordelen wat van toepassing is voor uw pup. Op 6 maanden leeftijd is het een goed moment om de voor- en nadelen en de mogelijkheden van sterilisatie en castratie te bespreken. Zie ook hiervoor ook sterilisatie bij de teef en castratie bij de reu.

Mocht u vragen hebben over de ontwikkeling van uw pup dan is de junior check een uitgelezen kans om deze met de dierenarts te bespreken. Goede zorg begint bij de basis, daarom zien we u en uw pup graag terug in de kliniek!