Door o.a. betere verzorging, voeding en diergeneeskunde blijven onze katten gezonder en leven ze langer. Een kat van 17 of zelfs 20 jaar is tegenwoordig geen uitzondering meer. Ouderdom zelf is geen ziekte, maar bij oudere dieren komen bepaalde aandoeningen wel vaker voor. Het is belangrijk om deze aandoeningen vroegtijdig te ontdekken en te behandelen, zodat uw kat een zo lang en gelukkig mogelijk leven leidt. In deze informatiebrief lichten we toe hoe we uw kat hierbij kunnen helpen. 

 

Wanneer is een kat senior? 

Ouderdom is individueel bepaald en bij katten ook afhankelijk van het ras. In het algemeen worden katten vanaf ongeveer 7 jaar als senior gezien. 

 

Ouderdomsverschijnselen en ziekten. 

Als katten ouder worden verandert er veel in het lichaam. Het afweersysteem wordt wat zwakker, daarnaast slijten bijvoorbeeld de gewrichten en kan artrose optreden. Verschillende orgaanfuncties gaan langzaam achteruit; vooral bij oudere katten zien we een aantal ziekten zoals chronische nierziekte, een verhoogde bloeddruk en een te snel werkende schildklier. 

De klachten van een ouder wordende kat beginnen vaak met kleine veranderingen. Katten laten daarbij niet graag zien dat ze iets mankeren of dat ze pijn hebben. Soms valt op dat de kat trager beweegt, minder hoog springt en/of de vacht minder goed verzorgt. Door pijnlijke gewrichten laten sommige katten zich minder graag aaien of reageren ze prikkelbaarder naar andere katten in huis. Door verschillende aandoeningen kan de eetlust veranderen of kunnen katten meer gaan drinken. Soms valt op dat een voorheen zindelijke kat buiten de bak plast of ontlast. Katten krijgen ook vaak problemen aan het gebit, dit kan zich uiten in een onfrisse geur uit de bek, afwijkend kauwen en soms (pas in een vergevorderd stadium) minder eten. Op oudere leeftijd krijgen katten vaker gezwellen, deze kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn. Tot slot kennen we ook bij katten achteruitgang van de hersenen die we dementie noemen (zie ook de informatiebrief ‘Dementie’). Een verhoogde bloeddruk kan echter ook vergelijkbare hersenverschijnselen of evenwichtsproblemen geven, naast schade aan ogen, hart en nieren. (Zie ook de informatiebrief ‘verhoogde bloeddruk’)  

 

Wat kun je doen aan ouderdomsverschijnselen en ziekten? 

Ouderdom is geen ziekte maar een proces wat niet zomaar kan worden tegengehouden. Wel kunnen we zorgen dat uw kat zo gezond mogelijk blijft en eventuele bijkomende aandoeningen zo goed en tijdig mogelijk behandelen. Een regelmatige gezondheidscontrole is daarom het belangrijkste advies. Veranderingen zoals verminderde eetlust, vermagering, veel drinken/plassen en/of braken zijn een extra reden om uw dierenarts te raadplegen. 

Speciale seniorenvoeding is belangrijk om een oudere kat goed op gewicht te houden en o.a. de nieren, vacht en het afweersysteem te ondersteunen. Bij artrose kunnen verschillende middelen helpen; van behandeling via het dieet, met voedingssupplementen tot medicijnen en/of fysiotherapie.  

Als uw kat klinische symptomen heeft adviseren we verder onderzoek om de oorzaak te achterhalen. Aandoeningen zoals chronische nierziekte of een te snel werkende schildklier hebben ieder een eigen behandeling. Een vastgestelde tumor betekent tegenwoordig gelukkig niet meer dat er geen behandeling mogelijk is (zie ook onze informatiebrief ‘Kanker bij uw huisdier’). In overleg met u als eigenaar zullen we het beste plan bepalen.  

 

De seniorenscreening 

Bij de Vets & Pets klinieken worden speciale ‘Seniorenchecks’ aangeboden. Bij deze seniorencheck nemen we aan de hand van een vragenlijst en een lichamelijk onderzoek de gezondheid van uw kat zorgvuldig door. De bloeddruk wordt gemeten en met aanvullend bloed- en urineonderzoek kunnen de orgaanfuncties onderzocht worden. Als het lukt kunt u daarvoor alvast urine van uw kat meenemen, m.b.v. speciale niet-absorberende kattenbakkorrels die in de kliniek verkrijgbaar zijn lukt het meestal om thuis urine te verzamelen. Als uit deze onderzoeken blijkt dat uw kat iets mankeert kunnen verdere stappen bestaan uit o.a. echografie, röntgenfoto’s en/of een hartfilmpje.  

Uit deze seniorencheck volgt een individueel advies voor de verzorging en voeding van uw kat. Indien nodig kunnen we een gerichte behandeling instellen. We adviseren om uw senior minstens jaarlijks te laten onderzoeken, dit kan ook gecombineerd worden met de benodigde vaccinatie(s).  

Tijdige controle is de beste manier om aandoeningen bij senioren te diagnosticeren en te behandelen. Maak dus gerust een afspraak of vraag verdere informatie aan uw dierenarts of bij een van onze paraveterinair assistentes. Samen zorgen we voor een fijne en gezonde oude dag van uw kat! 

 

Voor meer informatie of aanvullende vragen kunt u uiteraard altijd bij uw Vets&Pets kliniek terecht! 

© Vets & Pets 2024