Van harte gefeliciteerd met uw nieuwe kitten! In deze periode komen er vele indrukken en nieuwe informatie op u af. In deze brief zetten we daarom de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij.
 

Vaccinatie 

Er zijn verschillende besmettelijke ziekten die de gezondheid van uw kitten in gevaar kunnen brengen. Het gaat hierbij met name om kattenziekte en niesziekte. Gelukkig kunnen kittens door middel van vaccinatie zo goed mogelijk beschermd worden tegen deze ziekten. Het standaard schema hiervoor is een tweevoudige vaccinatie op 9 en 12 weken. Na deze kitten-vaccinaties wordt de basisvaccinatie afgerond op 1 jaar leeftijd. Bij de volwassen kat volstaat hierna een jaarlijkse vaccinatie om de afweer op peil te houden. Het is tegenwoordig niet meer nodig en ook niet wenselijk om elk jaar tegen beide ziekten te vaccineren; de vaccinatie wordt elk jaar ‘op maat’ gegeven.  

Als de kat meegaat naar het buitenland is het verplicht om hem of haar tegen hondsdolheid (‘rabiës’) te vaccineren. Dit kan vanaf 12 weken leeftijd, drie weken later mag de kat dan mee de grens over.  

Mocht uw kitten naar het pension gaan dan is er soms een aanvullende vaccinatie nodig, het Bordetella vaccin. Dit is alleen wisselend per pension.  Het is aan te raden om vooraf goed navraag te doen wat de eisen zijn voor het verblijf.  

 

Parasieten 

Kittens kunnen wormen krijgen van hun moeder (via melk) of via de omgeving. Wormeitjes zijn met het blote oog niet zichtbaar in de ontlasting. Het is belangrijk om regelmatig te ontwormen, mede omdat spoelwormen ook mensen kunnen besmetten. Dit advies geldt zeker indien er bijvoorbeeld kinderen of zwangere vrouwen in huis zijn. Algemeen behandeladvies: vanaf 3 weken leeftijd, elke 2 weken herhalen tot 2 weken na het spenen. Vervolgens, maandelijks tot 6 maanden leeftijd, daarna 4x per jaar (afhankelijk van de leefomstandigheden en voeding). Er zijn verschillende manieren om te ontwormen; meestal gebeurt dit met een tablet of pipet. 

Vlooien komen soms mee vanuit het nest. Vlooienontlasting is zichtbaar als zwarte puntjes in de vacht. Ook in de winter kan een kitten vlooien krijgen. Kittens kunnen al vanaf 6 weken leeftijd tegen vlooien behandeld worden met een specifieke pipet. Daarnaast zijn er voor oudere kittens ook tabletten, banden en injecties die tegen vlooien werken.  

Teken zijn spinachtige parasieten die vanuit de omgeving in de vacht van uw kitten terecht kunnen komen. Er zijn verschillende middelen tegen teken beschikbaar zoals een halsband en een pipet.
Voor het beste advies kunt u altijd terecht bij onze (paraveterinair) assistentes.  

 

Voeding 

Een kitten in de groei heeft een grotere energiebehoefte dan een volwassen kat. Daarnaast vereist deze groei een uitgebalanceerde verhouding van o.a. eiwitten en calcium. Deze uitgebalanceerde samenstelling is tijdens de gehele groeifase van belang voor een goede skeletopbouw. Daarom is het advies om een jonge kat tot 1 jaar leeftijd kittenvoeding van goede kwaliteit te geven. Als de kat eerder wordt gesteriliseerd of gecastreerd (meestal rond een half jaar leeftijd) dan is dat het moment om over te schakelen op volwassen voeding. 

In verband met de beperkte maaginhoud van een kitten kunt u de voeding aanvankelijk verdelen in vier porties per dag. Dit kan geleidelijk verminderd worden naar tweemaal per dag op een half jaar leeftijd. Voerwisselingen dienen altijd geleidelijk plaats te vinden, meng daarvoor in ongeveer een week steeds meer van het nieuwe voer door steeds minder van het oude voer.   

 

Gebitsverzorging 

De meeste gebitsproblemen bij de kat komen voort uit de ontwikkeling van tandplaque en tandsteen. Dit leidt tot een vieze geur uit de bek, pijnlijke ontsteking van het tandvlees, aantasting van de wortels en het kaakbot en uiteindelijk het verlies van gebitselementen. Ook bij een kitten is regelmatig tandenpoetsen een goede manier om de vorming van tandplaque tegen te gaan. Om op latere leeftijd goed te kunnen poetsen is het advies om dit vanaf jonge leeftijd te oefenen. Bij de Vets&Pets klinieken kunnen speciaal opgeleide paraveterinair assistentes u helpen met een poetsinstructie voor uw kitten. 

Naast tandenpoetsen kan ook speciale voeding de vorming van tandplaque tegengaan. Ook kunnen hiervoor supplementen aan de voeding of het drinkwater toegevoegd worden. 

 

Gedrag
Met de juiste opvoeding ontwikkelt uw kitten zit tot een huisdier waar u vele jaren plezier aan kunt hebben. Een goede opvoeding begint bij de basis. We helpen u hier dan ok graag bij en daarom kunt u bij onze (paraveterinair) assistentes terecht voor een kitten-consultatie.  

 

Chippen en registreren 

Het inbrengen van een microchip is de ideale manier om uw kat te kunnen identificeren. Dit is van belang als een kat wordt gevonden als deze is weggelopen of als hem of haar iets is overkomen. Daarnaast is een identificatiechip verplicht als de kat mee gaat naar het buitenland. Naast het chippen zelf is het belangrijk om deze te registreren op uw adres en telefoonnummer. Via websites zoals www.chipnummer.nl kan de registratie gecontroleerd worden.
 

 

Voor meer informatie of aanvullende vragen kunt u uiteraard altijd bij uw Vets & Pets kliniek terecht! 

© Vets & Pets 2024