Van harte gefeliciteerd met uw nieuwe pup! In deze periode komen er vele indrukken en nieuwe informatie op u af. In deze brief zetten we daarom de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij. 

Vaccinatie 

Er zijn verschillende besmettelijke ziekten die de gezondheid van uw pup in gevaar kunnen brengen. Het gaat hierbij om de volgende ziekten hondenziekte, hepatitis, parvo, leptospirose en besmettelijke hondenhoest (‘kennelhoest’). Gelukkig kunnen pups door middel van vaccinaties zo goed mogelijk beschermd worden tegen deze ziekten. Het standaard schema hiervoor is een vaccinatie op 6, 9 en 12 weken. Na deze puppy-vaccinaties wordt de basisvaccinatie afgerond op 1 jaar leeftijd. Bij de volwassen hond volstaat hierna een jaarlijkse vaccinatie om de afweer op peil te houden. Het is tegenwoordig niet meer nodig en ook niet wenselijk om elk jaar tegen al deze ziekten te vaccineren; de vaccinatie wordt elk jaar ‘op maat’ gegeven. 

Als de hond meegaat naar het buitenland is het verplicht om hem of haar tegen hondsdolheid (‘rabiës’) te vaccineren. Dit kan vanaf 12 weken leeftijd, drie weken later mag de pup dan mee de grens over.  

 

Parasieten 

Bijna alle pups krijgen wormen van hun moeder (in de baarmoeder of via melk) of via de omgeving. Wormeitjes zijn met het blote oog niet zichtbaar in de ontlasting. Het is belangrijk om regelmatig te ontwormen, mede omdat spoelwormen en lintwormen ook mensen kunnen besmetten. Dit advies geldt zeker indien er bijvoorbeeld kinderen of zwangere vrouwen in huis zijn. Algemeen behandeladvies: vanaf 2 weken leeftijd, elke 2 weken herhalen tot 2 weken na het spenen. Vervolgens maandelijks tot 6 maanden leeftijd, daarna minstens 4x per jaar (afhankelijk van de leefomstandigheden en voeding). Er zijn verschillende manieren om te ontwormen; meestal gebeurt dit met een tablet of pasta. 

Vlooien komen soms mee vanuit het nest. Vlooienontlasting is zichtbaar als zwarte puntjes in de vacht. Ook in de winter kan een pup vlooien krijgen. Pups kunnen al vanaf 6 weken leeftijd tegen vlooien behandeld worden met een specifieke pipet. Deze pipet werkt in het algemeen 4 weken. Daarnaast zijn er voor oudere pups ook tabletten en banden die tegen vlooien werken, deze hebben vaak ook een langere werking.  

Teken zijn spinachtige parasieten die vanuit de omgeving in de vacht van de pup terecht kunnen komen. Teken kunnen, zeker in zuidelijke delen van Europa, vervelende ziekten overbrengen. Er zijn verschillende middelen tegen teken beschikbaar zoals een halsband, pipet of tablet. 

Voor verdere informatie over parasieten en advies over wat het beste bij u en uw pup past kunt u altijd bij onze (paraveterinair) assistenten terecht. 

 

Voeding 

Een pup in de groei heeft een grotere energiebehoefte dan een volwassen hond. Daarnaast vereist deze groei een uitgebalanceerde verhouding van o.a. eiwitten en calcium. Deze uitgebalanceerde samenstelling is tijdens de gehele groeifase van belang voor een goede skeletopbouw. Daarom is het advies om een jonge hond tot 1 jaar leeftijd puppyvoeding van goede kwaliteit te geven. Voor reuzenrassen is dit zelfs tot een leeftijd van 1,5 jaar. 

Voerwisselingen dienen altijd geleidelijk plaats te vinden, meng daarvoor in ongeveer een week steeds meer van het nieuwe voer door steeds minder van het oude voer. In verband met de beperkte maaginhoud van een pup kunt u de voeding aanvankelijk verdelen in vier porties per dag. Dit kan geleidelijk verminderd worden naar tweemaal per dag op een half jaar leeftijd. Verder is het belangrijk om na gelang van de groei en leeftijd van uw pup te blijven voeren zodat hij of zij niet te veel of te weinig voeding binnen gaat krijgen. Mocht u hier niet aan uit komen of vragen over hebben. Hebben wij speciaal opgeleide paraveterinair assistentes die u hierbij kunnen helpen. 

 

Gebitsverzorging 

De meeste gebitsproblemen bij de hond komen voort uit de ontwikkeling van tandplaque en tandsteen. Dit leidt tot een vieze geur uit de bek, pijnlijke ontsteking van het tandvlees, aantasting van de wortels en het kaakbot en uiteindelijk het verlies van gebitselementen. Regelmatig tandenpoetsen is een goede manier om de vorming van tandplaque bij uw pup tegen te gaan. Om op latere leeftijd goed te kunnen poetsen is het advies om dit vanaf jonge leeftijd te oefenen. Bij de Vets&Pets klinieken kunnen speciaal opgeleide paraveterinair assistentes u helpen met een poetsinstructie voor uw pup. 

Naast tandenpoetsen kan ook speciale voeding de vorming van tandplaque tegen gaan. Ook kunnen hiervoor kauwmaterialen worden gegeven of supplementen aan de voeding of het drinkwater toegevoegd worden. 

 

Gedrag 

Met de juiste opvoeding ontwikkelt uw pup zich tot een huisdier waar u vele jaren plezier van kunt hebben. Een goede opvoeding begint bij de basis. Bij de Vets&Pets klinieken worden regelmatig puppy-party’s georganiseerd. Op zo’n avond leert uw pup de praktijk op een leuke manier kennen en wordt u als eigenaar voorgelicht over de gezondheid en het gedrag van de pup. Naast de puppy-party kunt u ook bij al onze Vets&Pets klinieken terecht voor puppy-consulaties. Tijdens deze consulten maakt uw pup op een leuke manier kennis met de kliniek en wordt u als eigenaar ingelicht over de gezondheid en het gedrag van uw pup afhankelijk van de levensfase van uw pup op dat moment. Zie ook onze informatiebrief: ‘Puppy-consulaties’.

Voor verdere training kunt u met uw jonge hond bij een puppy-cursus terecht. Het is verstandig om de gehoorzaamheid te blijven oefenen; een volwassen hond heeft naast lichaamsbeweging ook hersengymnastiek nodig. 

 

Chippen en registreren 

Het is tegenwoordig verplicht om een pup voor 7 weken leeftijd te chippen en te registreren. Het komt regelmatig voor dat een pup wel gechipt is als hij of zij naar een nieuwe eigenaar gaat, maar dat de registratie niet wordt aangepast naar het nieuwe adres en telefoonnummer. Via websites zoals www.chipnummer.nl kan de registratie gecontroleerd worden. Als uw pup vanuit de fokker gechipt is, is het belangrijk dat u deze zelf nog op uw eigen naam registreert. Wanneer een dier al elders is gechipt kunnen wij geen registratie meer uitvoeren, dit is aan de eigenaar zelf om dit te doen. Vergeet ook niet om uw gegevens aan te passen na verhuizing of bij een nieuw telefoonnummer!
Bij de meeste databanken kunt u de gegevens zelf (online) wijzigen. Mocht het niet lukken dan helpen we graag.  

 

Voor meer informatie of aanvullende vragen kunt u uiteraard ook altijd bij uw Vets&Pets kliniek terecht! 

© Vets & Pets 2024