Het europese paspoort

Sinds 1 november 2021 is het voor alle honden, die geboren of geïmporteerd worden, of van eigenaar wisselen verplicht om een europees dierenpaspoort te hebben. Voor katten en fretten is zo’n paspoort sinds 2014 verplicht als zij naar het buitenland gaan. Hiermee probeert de overheid de verspreiding te voorkomen van de gevaarlijke ziekte ‘hondsdolheid’ (Rabiës), een ziekte die ook voor de mens levensbedreigend kan zijn. Daarnaast is het een extra hulpmiddel om de illegale hondenhandel aan banden te leggen.

De dierenarts, die het paspoort afgeeft, moet een verklaring tekenen en het paspoortnummer opnemen in de administratie van de kliniek. Een aantal pagina’s, betreffende de identificatie van het huisdier, worden gelamineerd, waardoor de gegevens niet meer te wijzigen zijn. Ook de vaccinatiesticker van de rabiësvaccinatie wordt gelamineerd. Op deze wijze kunnen dus geen blanco paspoorten aan bijvoorbeeld fokkers of handelaren meer worden afgegeven. De nieuwere Nederlandse paspoorten beginnen allemaal met 528-NL. Het Europese paspoort mag alleen uitgegeven worden aan dieren die gechipt zijn.

UBN: Uniek Bedrijfsnummer voor honden

Als extra maatregel tegen de malafide hondenhandel moeten alle nieuwgeboren pups en geïmporteerde honden en nieuw uitgegeven paspoorten door de dierenarts gemeld worden bij de rijksoverheid. Om deze registratie te kunnen doen heeft de dierenarts een UBN nodig van u.

Dit betekent: krijgt uw hond een nestje (ook als het niet bedrijfsmatig is), haalt u een hond uit het buitenland of heeft u een (nieuw) paspoort nodig voor uw hond. Dan moet u via de rijksoverheid een UBN aanvragen zodat de dierenarts uw dier en paspoort kan registreren.

https://www.rvo.nl/onderwerpen/identificatie-en-registratie-dieren/honden/houders-van-honden#een-uniek-bedrijfsnummer-(ubn)-voor-honden

Het Vaccinatieboekje

Voor katten en fretten die nooit naar het buitenland gaan kan een vaccinatieboekje volstaan. Hierin worden de vaccinatiestatus, ziektegeschiedenis en eventuele bijzonderheden vastgelegd en bijgehouden. Het vaccinatieboekje lijkt op een dierenpaspoort, maar is een stuk dunner en is geen officieel document.

Veranderde invoereisen

Zoals al eerder bekend werd gemaakt, is het bovendien na 29-12-2014 niet meer mogelijk om ongevaccineerde pups mee te nemen naar Nederland. Elke hond die ons land binnenkomt, moet dan een geldige rabiësvaccinatie hebben. Deze mag gegeven worden vanaf een leeftijd van 12 weken en is pas 21 dagen daarna geldig. Dit betekent dat pups jonger dan 15 weken niet geïmporteerd mogen worden. Wilt u een pup van een buitenlandse fokker aanschaffen, dan moet u daar dus goede afspraken over maken omdat de pup langer dan gebruikelijk bij de fokker zal moeten verblijven!

Ook België en Duitsland veranderen hun invoereisen, net als in Nederland mogen daar vanaf 29-12-2014 geen pups zonder geldige rabiësvaccinatie worden ingevoerd. Dat heeft gevolgen voor pups die van een Nederlandse fokker naar een Belgische of Duitse eigenaar zullen gaan.