Fretten zijn bijzondere huisdieren. In de dierenkliniek worden ze minder vaak gezien dan bijvoorbeeld honden en katten. Toch kunnen fretten specifieke medische problemen hebben waardoor ze bij de dierenarts komen. In deze informatiebrief lichten we de algemene verzorging van fretten toe.  

De fret in het algemeen
Fretten zijn vleeseters en familie van marters, wezels en dassen. Fretten zijn al eeuwenlang gedomesticeerde dieren. Het is een fabeltje dat fretten zonder verzorging kunnen overleven; ze moeten dus zeker niet losgelaten worden in de natuur  

Fretten kunnen enorm variëren in grootte en kleur. De mannetjes kunnen 1-2 kg wegen, de vrouwtjes zijn meestal een stuk lichter, 0.5 tot 1 kg. In de winter zorgt een natuurlijk proces voor het opstapelen van vetreserves waardoor fretten in de winter een stuk zwaarder kunnen zijn dan in de zomer. Het verschil in lichaamsgewicht in de zomer en in de winter kan soms wel 40% bedragen! De meest voorkomende kleuren bij de fret zijn albino, wildkleur en sandy. Er zijn echter meer dan 30 kleurvarteiten bekend.