Bij fretten komen op gemiddelde leeftijd regelmatig bijniertumoren voor. Deze tumoren kunnen een overmaat aan geslachtshormonen laten produceren waardoor organen in het lichaam worden beïnvloed. Ondanks dat de meeste bijniertumoren (75%) niet kwaardaaardig zijn kunnen zij toch behoorlijke ziekteschijnselen veroorzaken.
De exacte reden van het ontstaan van deze tumoren is nog niet bekend. Er wordt gespeculeerd dat invloeden van voeding, zonlicht, en leeftijd van steriliseren en castreren factoren zijn die van invloed zijn op het ontstaan van deze ziekte.
Bijneren produceren diverse hormonen. De belangrijkste zijn:
- 17 alpha hydroxyprogesterone
- Androstendione
- DHEA (dehydroepiandrosterone sulfaat)
Symptomen
- Kaalheid
- Droge, dunne vacht
- Jeuk
- Gezwollen vrouwelijk geslachtsorgaan bij een gesteriliseerd vrouwtje
- Sexueel gedrag bij gecastreerde of gesteriliseerde fretten. B.v. een mannetje dat weer gaat dekken of een vrouwtje dat gaat slepen met andere fretten
- Toegenomen lichaamsgeur
- Minder speels, meer slapen
- Gewichtsverlies
- Moeite met plassen bij mannetjes
iet alle verschijnselen zijn bij elke fret waarneembaar. Het kaal worden valt wel het meeste op en is bij 60% van de fretten met een bijnierprobleem aanwezig.
Kaalheid Gezwollen vulva
Diagnose
Bij sommige fretten zijn de klachten zo duidelijk dat een waarschijnlijkheidsdiagnose te stellen is. Ook is het bij sommige fretjes mogelijk om de tumor te voelen in de buik. Indien dit niet lukt is bloedonderzoek mogelijk om de diagnose te stellen. Echografie van de bijnieren kan de locatie van de tumor (links of rechts) vaststellen en tevens is het dan mogelijk om te kontroleren op eventuele uitzaaiingen of ingroei van de tumor in andere strukturen zoals bijvoorbeeld de grote bloedvaten. Het bloedonderzoek is het meest betrouwbaar maar helaas duurt het soms wel 4-6 weken voor er een uitslag bekend is.
Behandeling
– Een hormoonimplantaat (Suprelorin©) is de beste behandeling
– Chirurgisch verwijderen van de bijnier wordt alleen maar gedaan als het implantaat onvoldoende effect heeft