Fretten worden zowel binnen- als buitenshuis gehouden. Het hok moet minimaal anderhalve tot twee vierkante meter bodemoppervlak voor één of twee fretten hebben, met voor iedere volgende fret een halve vierkante meter extra. Het hok moet tochtvrij zijn en voorzien van stofvrij strooisel of ander nestmateriaal (lappen, hangmatten). 

Fretten hebben ruimte en een prettige slaapplaats nodig. Een fret heeft daarnaast behoefte aan een vaste plek voor urineren en ontlasting (bijvoorbeeld een kattenbak). Fretten kunnen slecht tegen de warmte. Let er daarom op dat de kooi niet in de zon kan komen te staan. Een fret hoort, afhankelijk van zijn leeftijd en behoefte, een paar uur per dag vrijuit kunnen spelen en rennen buiten de kooi. In de kooi wordt meestal voornamelijk geslapen; het spelen gebeurt buiten de kooi. Het liefst wil de fret buiten de kooi ook eventjes wat aandacht van zijn baasje. Fretten zijn actief en spelen voor 20-30% van de dag. Dit doen ze dan redelijk intensief. De rest van de dag slapen ze. Naast spelen graven fretten graag. 

Evenals andere oorspronkelijk solitaire dieren, zoals de kat, kunnen individuele fretten soms onder sociale stress lijden door een soortgenoot. Het dominantere dier kan bepaalde plekken monopoliseren in huis, bijvoorbeeld voerbak of ligplek. Chronische stress door een slechte sociale match kan leiden tot stressgerelateerde gedragingen (terugtrekken, angstgedrag of agressie) en/of een hogere gevoeligheid van ziekten en infecties van het ondergeschikte dier. Of een fret in een groep kan worden gehouden hangt af van het individuele dier en de individuele situatie (o.a. genetische factoren, socialisatie, maar ook groepssamenstelling). 

 

Onvoldoende variatie en afleiding leiden bij het fret tot verveling. Fretten zijn erg nieuwsgierig en gaan graag op ontdekking uit. Dit kan echter risico’s met zich meebrengen: fretten kunnen ergens vast komen te zitten en bijvoorbeeld in elektrische snoeren bijten. Mits goed gesocialiseerd kan een fret samen leven met een hond of een kat. 

 

Verkeerd hanteren kan leiden tot blessures en tot een slechte band tussen dier en baas. Een fret heeft een atletisch en flexibel lichaam, waardoor het lichamelijke schade door verkeerd menselijk hanteren meestal kan worden voorkomen. Fretten kunnen hard bijten en laten niet gemakkelijk los! Zorg er dus voor dat u een goede band opbouwt met uw fret en dat hij of zij leert om opgepakt en gehanteerd te worden.