Gebitsproblemen bij fretten komen vaak voor. Behalve dat dit heel pijnlijk kan zijn voor de fret kan het ook ontstekingen veroorzaken in de organen. Preventie van gebitsproblemen bij de fret is daarom heel belangrijk.

 

Het gebit

Fretten worden geboren met een melkgebit in aanleg. Dit melkgebit komt tussen de 2e en 4e levensweek door. Tussen de 7e en de 12e week komt het blijvende gebit door.

Fretjes hebben een echt carnivoren gebit. Dat wil zeggen dat met name de hoektanden sterk ontwikkeld zijn om de prooi goed te kunnen vasthouden (met vingers lukt dat in het algemeen ook wel aardig…..) De kiezen zijn gemaakt om stukken vlees af te scheuren en de botten van prooidieren te kraken.

Fretjes hebben in de bovenkaak 6 snijtanden, 2 hoektanden en 8-10 kiezen. In de onderkaak 6 snijtanden, 2 hoektanden en 8-12 kiezen. In totaal dus 32-38 gebitselementen.

 

Oorzaak gebitsproblemen

De oorzaak van tand en kies- problemen ligt veelal in de voeding.  In de natuur komen bij dieren gebitsproblemen nauwelijks voor doordat ze voedsel eten dat zorgt dat het gebit dagelijks wordt gereinigd. Onze fretjes krijgen kant en klare brok of zacht voer waar nauwelijks op gekauwd hoeft te worden en dat niet tandplaquewerend is.

Met name het steunweefsel van de tanden en kiezen van de fret heeft het erg te verduren. Tandsteen is eigenlijk gemineraliseerde tandplaque. Uiteindelijk ontstaat er een tandvleesontsteking. Dit kan zich uitbreiden tot de nauwe ruimte tussen de tand en het ertegen aanliggende steunweefsel waardoor er  wortelontstekingen ontstaan en de tanden en kiezen los komen te zitten.

 

Gevolgen van gebitsproblemen

Nu kan een fret op zich best een paar kiezen missen. Fretjes kunnen zelfs brokjes eten zonder kiezen of tanden. Een tandvleesontsteking kan echter heel pijnlijk zijn om nog maar te zwijgen van kieswortelontstekingen. Echter, veel erger is de schade die je niet kunt zien. Bij mensen is namelijk aangetoond dat tandvleesontstekingen kunnen leiden tot hartproblemen, leverschade en nierschade. Dit zijn problemen die vaak veel meer consekwenties hebben dan de ontstekingen in de bek.
 

Preventie

Hoe voorkom je nu dat je fret tandproblemen krijgt? Heel simpel; door regelmatig te poetsen!. Dagelijks poetsen voorkomt een hoop ellende in de frettenbek. Dit kan met een klein tandenborsteltje met speciale tandpasta voor dieren, meestal verkrijgbaar bij de dierenarts. Je moet al jong beginnen met poetstraining want bij oudere fretten kan acceptatie nog wel eens moeilijk zijn. Als je poetst, is met name de buitenkant van het gebit het belangrijkst (tegen de wangen aan) omdat daar de meeste tandplaque ontstaat. Je hoeft dus niet echt IN de bek te poetsen (dat is voor de zeer gevorderden onder ons), maar blijft met de tandenborstel tussen wang/lip en kiezenrij. Verder is het belangrijk dat je hard voer geeft aan je fret en de zachtere voedingen weglaat. Een grotere kattenbrok van een goed merk speciaal voor tandsteen dagelijks als snoepje aanbieden is een natuurlijkere vorm van het gebit poetsen en ze vinden het nog lekker ook!

Voer je fretje geen snoepjes met suiker. Dus ook geen krenten! Ze vinden ze heel lekker maar bevatten heel veel suikers, slecht voor spijsvertering van de fret en voor het gebit.