Insulinomen zijn insuline producerende tumoren van de alvleesklier. Insuline zorgt voor daling van de bloedsuikerspiegel. Wanneer er teveel insuline wordt geproduceerd zorgt dit voor hele lage bloedsuikerspiegels waardoor fretjes sloom en zwak worden. Wanneer de tumortjes groeien nemen ook de klachten in frequentie en hevigheid toe. Hele lage bloedsuikerspiegels (hypoglycemie) kunnen zelfs leiden tot epileptische aanvallen, coma en ze kunnen er zelfs aan overlijden.

 

Symptomen

Fretjes met insulinomen hebben vaak een wazige, afwezige blik, smakken veelvuldig en hebben moeite om op hun pootjes te staan. Ze lijken erg verzwakt en als ze lopen glijden de achterpoten weg. Sommige fretjes wrijven met de pootjes over de bek heen. Als de aandoening erger wordt kunnen ze bewusteloos raken.

 

Diagnose

Het meerdere keren vaststellen van van een lage bloedsuikerspiegel na een paar uur vasten. Het vaststellen van insulinomen door bloedonderzoek moet altijd gebeuren onder observatie op de kliniek omdat tijdens het vasten de fret ernstige hypoglycemie kan krijgen.

 

Behandeling

Prednison of proglycem zijn de medicijnen die helpen de glucosespiegel in het bloed hoger te houden. Deze medicijnen genezen de aandoening niet maar verlengen de levensduur en verhogen de kwaliteit van leven. Chirurgisch verwijderen van de tumor(en) is ook een mogelijkheid maar is vaak een hele laste operatie omdat de tumoren moeilijk gezien kunnen worden met het blote oog en heel vaak komen ze snel weer terug. Tegenwoordig wordt vooral gekozen voor de medicatie.

 

Prognose

Na chirurgische verwijdering van insulinomen treedt er meestal recidief op. Er is dus geen echte oplossing voor deze aandoening. Op de medicatie doen de meeste fretjes het een tijdje goed maar uiteindelijk is euthanasie toch geindiceerd. De tumorgroei wordt namelijk niet geremd door de medicijnen dus de produktie van insuline wordt steeds groter. Ze kunnen het echter wel maanden lang prima doen op de medicatie.

De insulinomen zijn meestal goedaardig maar kunnen ook kwaadaardig zijn en uitzaaien. Dat maakt dat de prognose vrij slecht is voor deze vorm.