Voor mensen is het de normaalste zaak dat we ons gebit d.m.v. poetsen verzorgen. Voor dieren is een goede gebitsverzorging in feite net zo belangrijkIn deze informatiebrief lichten we toe wat dit inhoudt.  

Tandplak ontstaat als voedselresten samen met speeksel en bacteriën als een zacht plakkerig laagje op de tanden en kiezen achter blijft. Wanneer zich hieraan kalk uit het speeksel toevoegt, ontstaat een hard kalkachtig laagje: tandsteen. Als tandplak verwijderd wordt voordat het in tandsteen verandert, betekent dit het behoud van een gezond gebit en frisse adem. Als er al tandsteen gevormd is, kan dit alleen op deskundige wijze bij de dierenarts verwijderd worden. Het is dus zeer belangrijk om tandplak- en tandsteenvorming in een vroeg stadium te voorkomen. Hierbij zijn drie zaken van belang:  

    1. Tanden poetsenDe beste manier om tandplak te verwijderen is het poetsen van de tanden. Dagelijkse gebitsverzorging zorgt ervoor dat tandplak verwijderd wordt voordat het verandert in tandsteen. Uw dier heeft daar echter wel uw hulp bij nodig! Wanneer u uw dier stapsgewijs – liefst vanaf jonge leeftijd – vertrouwd maakt met tanden poetsen, zal hij of zij dit waarschijnlijk goed accepteren. Zie ook onze informatiebrief ‘Tanden poetsen’ voor een uitgebreide instructie. Maak het tandenpoetsen een vast onderdeel van de dagelijkse routine voor uw hond of kat en geef uw dier na het poetsen een beloning zoals het favoriete speeltje of wat lekkers. De meeste dieren zullen dit dagelijkse ritueel gaan waarderen als extra aandacht van hun baasje.
    2. VoedingNaast het poetsen bestaat er speciale tandsteenpreventieve voeding. Dit is voeding die door de grove structuur krachtige kauwbewegingen stimuleert en geen plakkerige resten op de kiezen achterlaat. Zacht voer is daarvoor niet geschikt. Speciale diëten zoals Hill’s T/D zorgen voor deze poetsende werking en zijn daarnaast zodanig samengesteld dat het tandsteenvorming tegen gaat. Aangezien dit een volledig voer vormt, kunt u uw huisdier helemaal op deze brokken overschakelen. Mocht u niet volledig overschakelen dan wordt het poetsende effect al bereikt bij een vervanging van 10% van de oude voeding door de T/D.
    3. Kauwspeelgoed (hond)Goede kauwkluiven en kauwspeelgoed zorgen voor een masserende beweging langs kiezen en tanden. Kauwkluifjes die vrijwel heel worden doorgeslikt missen dit effect, evenals kluiven die zacht en plakkerig worden. De zgn. Orozyme enzymatische kauwstrips’ en ‘Orozyme RF2 sticks’ zijn goede kauwstaven die het kauwen stimuleren en daarnaast ontsmettend werken. Zij zijn bij de dierenkliniek verkrijgbaar voor zowel de grote als kleine hond. Kauwspeelgoed dient een zelfde masserende werking te hebben. Deze werking wordt verkregen door ribbels in het oppervlak van het speelgoed. Een goed voorbeeld is de Dental Kong; stevig en veilig rubber speelgoed, waarbij een smaakje kan worden aangebracht om de hond extra te stimuleren. Ook de Dental Kong is in allerlei maten verkrijgbaar in de dierenkliniek. 

     

    Gebitscontrole 

    Het mag duidelijk zijn dat preventie van gebitsproblemen belangrijk is. Om u hierbij te helpen, bieden wij u het hele jaar door een gratis gebitscontrole aan. Onze tandheelkunde paraveterinair assistente kijkt hierbij samen met u het gebit van uw huisdier na. Ook kan zij het tanden poetsen demonstrerenwelke spullen heeft u nodig, hoe went uw dier er aan en hoe voert u het praktisch uit. Heeft u interesse, dan kunt u een afspraak maken via de website of bel met een van onze assistentes. 

     

    Vraag ook eens naar onze Periodieke Preventieve Gebitsbehandeling’. Tijdens de maand van het gebit in februari wordt landelijk extra aandacht gegeven aan preventie en behandeling van gebitsproblemen. Lees hier alles over op de bijbehorende site: www.gebitscontrole.nl.