Tanden poetsen is de beste manier om het gebit van uw kat te verzorgen. Door het poetsen wordt tandplak verwijderd en krijgt tandsteen geen kans te ontstaan. In deze informatiebrief geven we een uitgebreide instructie voor het poetsen van de tanden en kiezen van uw kat. 

Hoe laat ik mijn kat wennen aan tanden poetsen? 

Katten zijn zelfstandige dieren en werken niet altijd vanzelf mee. Toch is het zeker mogelijk om uw kat te leren de tanden te laten poetsen! 

Zoals met alles dat nieuw is, moet uw kat stapsgewijs vertrouwd gemaakt worden met tanden poetsen. Beloon hem of haar uitvoerig bij elke positieve reactie. Kies een goed moment uit voor het poetsen, zoals nevoor iets te eten geven. Als direct na het poetsen een beloning (snoepje of spel) volgt zal uw kat het poetsen als iets prettigs gaan ervaren. Eenmaal aangeleerd kan het poetsen op ieder moment van de dag. Wanneer u het poetsen reeds als kitten aanleert, geldt: jong geleerd is oud gedaan! Houdt er rekening mee dat het aanleren van het poetsen enige tijd zal duren. Op lange termijn zullen u en uw huisdier er echter veel baat bij hebben. 

Wat heb ik nodig? 

  • Vingerpoetsdoekje 
  • Kattentandenborstel 
  • Handdoek om uw kat eventueel voorzichtig in te wikkelen  
  • Speciale tandpasta  

(Gebruik beslist geen mensen-tandpasta; deze veroorzaakt maagklachten bij doorslikken) 

  • Rustige omgeving 
  • Geduld!

Hoe poets ik op de juiste manier? 

U kunt uw kat op schoot nemen tijdens het poetsen. Als hij of zij erg wiebelt of de pootjes gebruikt kan een handdoek helpen om de kat in te bakeren. 

Stap 1.  Oefen eerst met het optillen van de lippen en aanraken van de tanden. Ga pas verder als uw huisdier zich hier op zijn gemak bij voelt. Mocht uw kat dit als onprettig blijven ervaren, dan kunt u met de vingers over de buitenzijde van de wang wrijven, zodat het wangslijmvlies langs de tanden schuurt. 

Stap 2.  Als uw kat dit tot zover toegelaten heeft, begint het poetsen met het zachte vingerpoetsdoekje. Ga langzaam en zachtjes over de hoektanden en kiezen heen, liefst van achter naar voor. 

Stap 3.  Begin met het gebruiken van tandpasta: laat dit eerst van uw vingers of het poetsdoekje likken zodat uw kat aan de smaak kan wennen.  

Stap 4.  Indien uw kat hieraan gewend is, kunt u de borstel gaan gebruiken: laat uw kat eerst wennen aan het prikken van de borstel door hem of haar opnieuw de tandpasta er af te laten likken.  

Stap 5.  Nu begint het echte poetsen. Begin met de hoektanden aan weerszijden. Hier eenmaal aan gewend, dan volgen de bovenkiezen aan de buitenzijde. Het poetsen aan de binnenzijde van de kiezen en de snijtandjes is voor de gevorderde poetser.  

Prijs uw kat uitgebreid tijdens en na de behandeling, of geef uw kat zijn/haar favoriete speeltje als u klaar bent. Geef ook niet te snel op; elke stap kan een paar weken in beslag nemen, maar eenmaal gewend zal het bijdragen aan een frisse adem en het gezond blijven van het gebit van uw huisdier!  

 

© Vets & Pets 2019