Tanden poetsen is de beste manier om het gebit van uw hond te verzorgenDoor het poetsen wordt tandplak verwijderd en krijgt tandsteen geen kans te ontstaan. In deze informatiebrief geven we een uitgebreide instructie voor het poetsen van de tanden en kiezen van uw hond. 

 Hoe wen ik mijn hond aan tanden poetsen? 

Zoals met alles dat nieuw is, moet uw hond stapsgewijs vertrouwd gemaakt worden met tanden poetsen. Beloon hem of haar uitvoerig bij elke positieve reactie. Kies een goed moment uit voor het poetsen, zoals net voor het eten of het uitlaten. Zeker als direct na het poetsen een beloning (eten, uitlaten of spel) volgt zal uw hond het poetsen als iets prettigs gaan ervaren. Eenmaal aangeleerd kan het poetsen op ieder moment van de dag. Wanneer u gelijk met uw pup begint, geldt: jong geleerd is oud gedaan! Houdt er rekening mee dat het aanleren van het poetsen enige tijd zal duren. Op lange termijn zullen u en uw huisdier er echter veel baat bij hebben. 

 Wat heb ik nodig? 

  • Vingerpoetsdoekje of vingertandenborstel 
  • Hondentandenborstel 
  • Speciale tandpasta  

(Gebruik beslist geen mensen-tandpasta; deze veroorzaakt maagklachten bij doorslikken) 

  • Rustige omgeving 
  • Geduld! 

 Hoe poets ik op de juiste manier? 

Kleine hondjes kunt u op schoot nemen tijdens het poetsen. Een grote hond laat u met de rug naar u toe op de grond zitten terwijl u op een stoel zit. 

Stap 1 Oefen eerst met het optillen van de lippen en aanraken van de tanden. Ga pas verder als uw huisdier zich op zijn gemak bij voelt bij deze stap.  

Stap 2 Als uw hond het tot zover toegelaten heeft, begint het poetsen met de vingertandenborstel: een rubber borsteltje dat u over uw vingertop schuift, of met een zacht vingerpoetsdoekje. Ga langzaam en zachtjes over de hoektanden en kiezen heen, liefst van achter naar voor. 

Stap 3 Begin met het gebruiken van tandpasta: laat dit eerst van uw vingers of poetsdoekje likken zodat uw huisdier aan de smaak kan wennen.  

Stap 4 Nu uw huisdier hieraan gewend iskunt u de borstel gaan gebruiken: laat het dier eerst  wennen aan het prikken van de borstel door hem opnieuw de tandpasta er af te laten likken.  

Stap 5 Nu begint het echte poetsen. Duw de tandpasta tussen de borstelharen zodat uw hond deze er niet meteen vanaf kan likkenBegin met de hoektanden aan weerszijden. Hier eenmaal aan gewend, dan volgen de bovenkiezen aan de buitenzijde. Het poetsen aan de binnenzijde van de kiezen en de snijtandjes is voor de gevorderde poetser.  

 

Prijs uw hond uitgebreid tijdens en na de behandeling, of geef uw hond zijn/haar favoriete speeltje als u klaar bent. Geef ook niet te snel op; elke stap kan een paar weken in beslag nemen, maar eenmaal gewend, zal het bijdragen aan een frisse adem en het gezond blijven van het gebit van uw huisdier! 

 

 

© Vets & Pets 2019