Ontlasting eten (‘coprofagie’) komt bij honden regelmatig voor. Voor eigenaren is het eten van ontlasting door hun hond een vieze ervaring. Behalve dat dit vies is, kan het ook nog eens ongezond zijn. Door het eten van ontlasting wordt de hond namelijk blootgesteld aan allerlei bacteriën en parasieten. In deze informatiebrief lichten we toe waarom honden ontlasting eten en wat u eraan kunt doen.

Waarom eten honden ontlasting.

Voor teven met pups is het heel natuurlijk om de ontlasting en de urine van de pups te eten. Zo houdt de teef het nest schoon. Sommige pups nemen dit gedrag van hun moeder over en gaan hun eigen ontlasting en die van broertjes en zusjes opeten. Meestal verdwijnt dit gedrag na verloop van tijd vanzelf, maar sommige honden blijven dit doen of beginnen er juist op latere leeftijd mee.

Vroeger werd gedacht dat het eten van ontlasting veroorzaakt werd door tekorten in de voeding. Bij honden die reguliere hondenvoeding eten is het tegenwoordig echter zeer onwaarschijnlijk dat ze nog iets tekort komen en daarom ontlasting gaan eten. Het is waarschijnlijker dat honden ontlasting eten vanuit gedragsredenen; bijvoorbeeld om aandacht te vragen, uit verveling, aangeleerd gedrag of simpelweg omdat ze het lekker vinden. Elke keer als het de hond ‘lukt’ om ontlasting te eten is dit een beloning voor zichzelf, waardoor hij of zij het een volgende keer weer wilt doen.

Onderzoek

Als uw hond ontlasting eet raden we aan om hem of haar lichamelijk te laten onderzoeken. Het is daarnaast verstandig om de ontlasting te laten nakijken op parasieten. Als de hond niet goed gezond lijkt is het belangrijk om verteringsproblemen (o.a. Exocriene Pancreas Insufficiëntie) uit te sluiten voordat ontlasting eten als gedrag wordt bestempeld.

Behandeling

Een aantal tips om het eten van ontlasting tegen te gaan:

  • Besteed geen aandacht aan dit gedrag. Straffen heeft geen zin aangezien dit voor uw hond ook een vorm van aandacht is. Daarnaast gaan veel honden die gestraft worden enkel nog sneller ontlasting eten.
  • Doorbreken van de gewoonte is de sleutel tot succes: voorkom daarom zoveel mogelijk dat de hond in aanraking komt met ontlasting van andere dieren. Vermijd uitlaatplaatsen en houdt uw hond aan de lijn. U kunt uw hond tijdens het uitlaten eventueel muilkorven, zodat hij of zij de kans niet krijgt om de ontlasting te eten. Doet de hond zijn behoefte in uw eigen tuin houd deze dan schoon en vrij van ontlasting.
  • Stimuleer uw hond tot ander gedrag op het moment dat hij of zij ontlasting ruikt. Bijvoorbeeld door te spelen of met iets lekkers. Zo wordt de aandacht op u gericht in plaats van op de ontlasting.

Naast deze training zijn er ook supplementen beschikbaar die door hun samenstelling kunnen helpen het eten van ontlasting te verminderen. In de Vets & Pets klinieken zijn deze ook verkrijgbaar.