Voor de gezondheid van uw huisdier is het erg belangrijk dat hij of zij de juiste voeding krijgt. Vanuit de Vets & Pets klinieken adviseren wij kwalitatief hoogwaardige voeding die afgestemd is op de levensfase van uw hond of kat. Door de voeding van uw huisdier aan te passen aan zijn of haar specifieke behoeften wordt het risico op aandoeningen zoals overgewicht, suikerziekte, tandsteen en bewegingsproblemen (artrose) aanzienlijk verkleind.  

 

Wat is dan de juiste voeding voor mijn huisdier? 

De juiste voeding is afhankelijk van vele factoren, zoals: 

 • Diersoort: een kat is van nature een echte vleeseter en kan i.t.t. de hond sommige eiwitbouwstoffen zelf niet aanmaken. 
 • Leeftijd: iedere leeftijdsfase heeft specifieke voedingsbehoefte, gericht op o.a. ontwikkeling en orgaanfuncties  
 • Lichaamsgrootte: dieren verschillen in lichaamsbouw en de gevoeligheid voor bepaalde aandoeningen 
 • Dracht of castratie/sterilisatie: beide beïnvloeden de stofwisseling en eetlust. 
 • Activiteitsniveau: een actief dier heeft een hogere energiebehoefte. 
 • Specifieke gevoeligheid van uw huisdier: aanleg voor overgewicht of bepaalde medische problemen. 
 • Persoonlijke wensen van u als eigenaar: wilt u graag brokken geven of liever vers vlees.

Wat is beter: brok, zacht voer of vers vlees? 

Bij alle soorten voeding bestaan er voor- en nadelen. Er kunnen daarnaast persoonlijke of praktische redenen zijn om te kiezen voor een bepaalde soort voeding en sommige dieren hebben zelf een duidelijke voorkeur. Bij vers vlees is het belangrijk om te beseffen dat dit echt rauw is en dus kan bederven. De bacteriën die dieren via de rauwe voeding opnemen kunnen een risico vormen voor eigenaren (m.n. jonge kinderen, mensen met een verminderde afweer). Hygiëne is dus zeer belangrijk; meer informatie over het verantwoorde gebruik van vers vlees voeding vindt u in onze informatiebrief ‘Vers vlees’. 

 

Zowel qua brokken als qua vers vlees zijn er vele merken op de markt. De in Nederlandse winkels beschikbare voeding is in het algemeen nooit echt slecht. Wel zijn duidelijke verschillen in kwaliteit aan te geven waardoor bepaalde voeding wel beter is voor de gezondheid van uw huisdier. Dit uit zich bijvoorbeeld in: 

 • Algehele gezondheidstoestand: de huid en vacht weerspiegelen de gezondheid van uw huisdier. Minder voedingsstoffen kan leiden tot meer haaruitval en een doffe en breekbare vacht. 
 • Verteerbaarheid: met kwalitatief beter verteerbare voeding zal uw huisdier minder ontlasting produceren. Dit houdt in dat hij of zij van deze voeding vaak ook minder nodig heeft en u dus langer met een bepaalde hoeveelheid zal doen. Vergelijk daarom niet de prijs per kilogram voer maar de prijs voor uw huisdier per dag. 
 • Verzorging van het gebit: bepaalde soorten brokken zijn zodanig van structuur dat het een poetsend effect heeft op het gebit van uw huisdier. 

 

Hoe weet ik wat de juiste hoeveelheid voeding voor mijn huisdier is? 

Alle huisdieren hebben voor hun grootte en ras een ideaal gewicht. Bij de juiste conditie van uw huisdier zijn de ribben goed voelbaar maar net niet zichtbaar en is er sprake van een duidelijke taille. Een voedingsadvies op de verpakking is altijd een richtlijn; na verloop van tijd zal op basis van deze kenmerken beoordeeld kunnen worden of uw huisdier meer of juist minder voeding nodig heeft. Onze voedingsconsulente maakt graag een afspraak met u om de voedingstoestand van uw huisdier te controleren en waar nodig in overleg met u een berekening voor de juiste hoeveelheid voeding te maken.  

 

Hoe schakel ik over naar de voeding van mijn keuze? 

Als u uw huisdier overschakelt naar een nieuwe voeding dan is het belangrijk dat u deze verandering langzaam doorvoert. Het maag-darmkanaal heeft namelijk tijd nodig om zich aan de nieuwe voeding aan te passen. Een te snelle overgang kan leiden tot een onvolledige vertering bijvoorbeeld diarree. Voor een soepele overgang wordt een periode van 7 dagen aangeraden: 

 • Dag 1-2: 75% huidige voeding + 25% nieuwe voeding 
 • Dag 3-4: 50% huidige voeding + 50% nieuwe voeding 
 • Dag 5-6: 25% huidige voeding + 75% nieuwe voeding 
 • Dag 7 en volgende: 100% nieuwe voeding 

 

Hulp bij het maken van de juiste voedingskeuze 

Onze paraveterinair assistentes geven u graag advies over de juiste voeding voor iedere levensfase van uw huisdier. Voor advies op maat kunt u een afspraak maken bij onze voedingsconsulente voor een Feedwise consult. Vraag vrijblijvend naar een passend advies in uw Vets & Pets kliniek. 

 

 

Voor meer informatie of aanvullende vragen kunt u uiteraard altijd bij uw Vets&Pets kliniek terecht!
 

© Vets & Pets 2024