Dilaterende Cardio myopathie (DCM) is een aandoening waarbij de hartspier steeds zwakker wordt. We zien deze aandoening meestal bij grote honden. Vooral de Dobermann Pinscher is een ras waarbij de aandoening relatief vaak voorkomt. In deze informatiebrief lichten we de achtergrond en gevolgen van deze ziekte verder toe.

Achtergrond

Cardiomyopathie betekent ziekte van de spier van het hart. Bij een hond met DCM wordt de hartspier veel te dun en zwak. Hierdoor kan het hart niet meer krachtig samenknijpen waardoor bloed onvoldoende het lichaam in wordt gepompt. Daarnaast zal door de hartspierziekte het hart vergroten, waardoor de kleppen tussen boezems en kamers niet meer volledig sluiten en er lekkage optreedt. Door het uitrekken van de hartspier ontstaan er bij DCM ook vaak hartritmestoornissen.

 

Klinische symptomen

Symptomen ontstaan door de verminderde pompfunctie van het hart, waardoor het lichaam onvoldoende van zuurstofrijk bloed wordt voorzien. De hoofdklacht is daarom een verminderd uithoudingsvermogen en verminderde activiteit. Daarnaast wordt vaak een bolle buik door vochtophoping gezien, komt hoesten en hijgen voor en kunnen honden vermageren.
DCM is een aandoening die steeds erger wordt. Vanaf het moment dat klinische symptomen optreden worden honden met DCM meestal snel zieker.

Diagnose

De diagnose DCM wordt met verschillende onderzoeken gesteld:

  • Klinisch onderzoek: de patiënt heeft bleke slijmvliezen, een zwakke en vaak onregelmatige polsslag en eventueel een dikke buik. Bij het luisteren naar het hart (auscultatie) horen we een snelle zwakke hartslag, vaak met een afwijkend hartritme. Ook kan een hartruis hoorbaar zijn.
  • Röntgenfoto: meestal is een vergroot hart zichtbaar, eventueel met vocht in de longen. Een vergroot hart op de röntgenfoto kan ook door andere aandoeningen worden veroorzaakt en daarom zullen we ons vermoeden nog met de echo moeten bevestigen.
  • Echografisch onderzoek: verschillende compartimenten van het hart zijn sterk zijn vergroot en de samentrekking van de hartspier is sterk afgenomen. Omdat de echo het bewegende hart in beeld brengt, zijn de hartritmestoornissen hier ook vaak zichtbaar.
  • ECG (hartfilmpje): hiermee wordt beoordeeld of en welk soort ritmestoornis aanwezig is.

Behandeling

Om het aangedane hart te ondersteunen zijn verschillende medicijnen nodig:

  • Pimobendan: dit middel versterkt de samentrekking van de hartspier en verwijdt de bloedvaten, wat zorgt voor een efficiëntere pompfunctie van het hart.
  • Vochtafdrijver: vermindert de hoeveelheid vrij vocht in de buik en de longen.
  • Anti-arrhytmica: tegen de opgetreden hartritmestoornis
  • ACE remmers: worden soms ingezet om vaatvulling in het lichaam verder te reguleren.

Prognose
Met de juiste therapie zullen patiënten met DCM vaak snel en goed opknappen. Het is echter een ernstige ziekte waar honden met symptomen meestal niet veel langer dan een jaar mee leven. Als er hartritmestoornissen aanwezig zijn dan kunnen deze de klinische toestand verergeren.