Een “hot spot” is een benaming voor een hevig jeukende ontsteking in de huid van uw hond. Door de hevige jeuk zal uw dier onafgebroken aan de plek willen likken en bijten, waardoor deze al snel steeds groter wordt. Een hot spot is niet erg gevaarlijk, maar wel heel vervelend voor uw hond en zal niet vanzelf weg gaan. Hoe eerder u de hot spot door een dierenarts laat behandelen, hoe eenvoudiger deze ook weer genezen kan worden.

Oorzaak

Een huidallergie, teken- of vlooienbeet, oor- of anaalklierontsteking, vervilte vacht of een vreemd voorwerp in de vacht, kunnen een zodanige jeuk veroorzaken dat uw hond heftig op één plek gaat likken en bijten. Hierdoor kan er een hot spot ontstaan. Voor de behandeling van een hot spot is het noodzakelijk om ook de onderliggende oorzaak aan te pakken. Hot spots komen vaker voor bij honden met een dichte langharige vacht zoals Golden Retrievers, Duitse Herders en Berner Sennenhonden.

Behandeling op de kliniek

  1. De eerste stap is het wegscheren van de haren op en rondom de hot spot zodat de plek schoon is en er geen haren meer in het ontstoken gebied blijven plakken. Een hot spot is onder de haren vaak groter dan gedacht en na het scheren kunnen we dit volledig in beeld brengen.
  2. De volgende stap is het reinigen en desinfecteren van de huid en het verwijderen van korsten en ontstekingsmateriaal.
  3. Aansluitend wordt er beoordeeld of het nodig is om medicatie mee naar huis te geven tegen de jeuk en/of de ontsteking.

Behandeling thuis

De behandeling thuis bestaat uit het meerdere malen per dag schoonmaken van de aangedane huid, het aanbrengen van een crème of spray en eventueel het ingeven van medicijnen. Soms is het nodig om tijdelijk een kraag, petshirt of sleeve om te doen, zodat uw hond de hot spot beter met rust laat waardoor deze sneller herstelt.

Preventie

Om problemen in de toekomst te voorkomen moet ook de achterliggende oorzaak van het ontstaan van de hot spot aangepakt te worden. Het is belangrijk om uw dier het hele jaar door tegen parasieten zoals vlooien en teken te behandelen. Een regelmatige vachtverzorging is ook van groot belang. Op deze manier voorkomt u dat er onder klitten een hot spot ontstaat. Ter preventie van een oorontsteking is het verstandig om dagelijks de binnenkant van de oorschelpen te controleren op een ontsteking (roodheid, zwelling, afwijkende geur uit het oor). Bij gezonde honden is het niet nodig om de oren routinematig te reinigen. Ook het legen van de anaalklieren is iets wat de meeste honden vanzelf doen bij het ontlasten. Als de jeuk is ontstaan door een onderliggend huidprobleem zoals een allergie dan zal er een individueel plan gemaakt worden om deze problemen te onderzoeken en te behandelen. Zie hiervoor ook de pagina’s voedselallergie en atopie.

Mocht u nog aanvullende vragen hebben over bovenstaande zaken dan staan wij u graag.