Een cutaan histiocytoom is een goedaardig huidgezwel. We zien histiocytomen meestal bij jonge honden tot een leeftijd van 3 jaar. In deze informatiebrief lichten we deze aandoening verder toe.
Wat is een histiocytoom?
Een cutaan histiocytoom bestaat uit een opeenhoping van een grote hoeveelheid histiocyten in de huid. Histiocyten zijn cellen die bij de afweer betrokken zijn. In korte tijd ontstaat er spontaan een huidgezwel van enkele millimeters tot enkele centimeters groot. Meestal zitten histiocytomen op de kop, oren hals of poten. Ze zijn niet echt pijnlijk en geven geen jeuk, behalve als ze gaan ontsteken. Regelmatig ziet dit gezwel er vurig en onrustig uit.
Hoe stellen we de diagnose?
De leeftijd van het dier, de plek en het uiterlijk van de afwijking geven al een sterke verdenking. Toch is het erg belangrijk om door middel van een biopt zekerheid te krijgen. Er zijn namelijk ook andere tumoren met hetzelfde uiterlijk die wel kwaadaardig zijn. Met een dunne naald wordt de afwijking aangeprikt (‘Dunne Naald Aspiratie Biopt’) waarna de cellen in het laboratorium worden onderzocht.
Wat is de behandeling/prognose?
De meeste cutane histiocytomen verdwijnen spontaan binnen één tot anderhalve maand. Vaak zien we dat het gezwel na het nemen van het aspiratiebiopt wat actiever wordt (roder en natter) en daarna binnen enkele weken geheel verdwijnt. Als de hond veel likt of krabt aan het histiocytoom kan een zalf het gezwel tot rust brengen. Uiteraard is het mogelijk om een histiocytoom door middel van chirurgie te verwijderen. Dit is zeker verstandig als de zwelling langer aanwezig blijft of wanneer het voor veel irritatie zorgt die niet reageert op medicijnen.
Andere hystiocytaire aandoeningen
Er zijn ook andere histiocytaire aandoeningen, die niet verward moeten worden met het cutaan histiocytoom. Bij cutane histiocytosis is een groter deel van de huid aangetast. Dit komt meer voor bij honden vanaf 3 jaar en de behandeling is medicinaal. Histiocytair sarcoom en maligne histiocytosis is een kwaadaardige en ernstige vorm van kanker. Deze komt vooral voor bij bepaalde rassen (onder andere de Berner Sennen en Flatcoated retriever).