De eikenprocessierups kan bij mensen vooral jeukende plekken en irritatie van de ogen geven. Ook bij honden kunnen problemen ontstaan als ze aan de rupsen snuffelen of erin bijten. Bij honden ontstaan dan problemen in de bek en luchtwegen.  

De eikenprocessierups heeft zijn naam te danken aan het feit dat ze zich in lange rijen verplaatsen. Zzijn te vinden op eikenbomen waar ze zich voeden met bladeren en schors. Het is echter ook mogelijk om ze op andere bomen tegen te komen. De rups is het jeugdstadium van een nachtvlinder. Wzien ze meestal van mei tot juni, waarna ze zich verpoppen en we ze in juli weer tegenkomen als vlinder. In eerste  instantie zijn ze oranjeachtig en ten gevolge van verschillende vervellingen worden ze grijs-grauw van kleur met lichte zijden. Na de derde vervelling krijgen ze donkere brandharen over hun hele lijf. Elke rups heeft honderdduizenden tot zelfs een miljoen van deze brandharen, van elk 0.2 tot 0.3 mm lang. Deze brandharen bevatten mierenzuur waardoor ze problemen veroorzaken bij mens en dier. De brandharen kunnen, ook na het vervellen, tot 5 jaar in de omgeving blijven en meegevoerd worden door de wind. 

Gevolgen van contact: 

Bij de mens veroorzaken de brandharen huidirritatie (rode vlekken) met heel veel jeuk. Indien ze in de ogen komen kunnen ook deze ernstig geïrriteerd raken. Bij inademing kunnen er ontstekingen, slik- en ademhalingsproblemen ontstaan. 

Omdat honden graag hun neus overal insteken komen ze ook in direct contact met de rups. De brandharen komen hierdoor vaker in het lichaam terecht dan bij de mens. In tegenstelling tot de mens zien we zelden huidirritatie omdat honden beschermd worden door hun vacht. Problemen in de bek en luchtwegen zien we daarentegen weer vaker. 

De volgende symptomen kunnen voorkomen; 

  • Zwelling en roodheid van de lippen en slijmvliezen en veel kwijlen, soms ontstaan er blaren 
  • Opzwellen van de tong, waardoor de luchtweg smaller wordt en het slikken bemoeilijkt wordt 
  • Ontstoken ogen 
  • Veel jeuk 
  • Ademhalingsproblemen ten gevolge van allergische reactie die kunnen leiden tot benauwdheid 
  • Ook kunnen honden last krijgen van diarree en koorts 

Wat te doen: 

Vermijd zoveel mogelijk het contact met deze rupsen. De brandharen bevatten weerhaakjes waardoor krabben en wrijven er voor zorgt dat de haren steviger in de huid en ogen komen te zitten. Goed spoelen met water is de beste manier om de brandharen te verwijderen. Draag tijdens het spoelen van uw hond bedekkende kleding en handschoenen. Was uw kleding grondig om de haren te verwijderen. 

Neem contact op met de dierenarts indien er symptomen optreden bij uw hond ter hoogte van de ogenbek en/of luchtwegen. 

Maak een melding bij uw gemeente zodat de rupsen op een professionele manier bestreden kunnen worden. Probeer vooral niet zelf de rupsen te verwijderen.