Demodex is een huidmijt die problemen geeft als de mijten in aantal toenemen in haarfollikels en talgklieren. Dit ziektebeeld heet demodicose en wordt bij jonge honden vaak ‘puppyschurft’ genoemd. 

Wat is demodicose en hoe ontstaat het?  

Iedere pup wordt bij de geboorte via de moederhond met een aantal demodex-mijten besmet. In principe is de mijt dus bij iedere gezonde hond in kleine aantallen aanwezig, zonder dat dit klachten veroorzaakt. Er ontstaan pas klachten als deze demodex mijten zich sterk gaan vermeerderen. Bij pups kan dit gebeuren doordat de weerstand nog niet optimaal ontwikkeld is. Bij volwassen honden treedt demodicose meestal op bij een verminderde weerstand door onderliggende ziekten of allergieën. Ook kan het zijn dat er een soort erfelijke aanleg is voor de gevoeligheid voor demodex. Het is daarom ook niet verstandig te fokken met dieren die geleden hebben aan demodicose.  

Wat zijn de klachten? 

De lokale vorm: de meest bekende vorm die voornamelijk voorkomt bij pups en jonge honden. Er is sprake van kaalheid rond de ogen, op de wangen, rond de mond, op de hals, op de tenen en/of aan de binnenkant van de voorpoten. Soms zijn er enkele korstjes, schilfers en/of rode plekken te zien. Tevens kunnen er puistjes aanwezig zijn, veroorzaakt door een bijkomende bacteriële infectie.   

De gegeneraliseerde vorm: in ernstige gevallen met een uitgebreide huidinfectie ontstaat een gegeneraliseerde demodex-infectie. Er is sprake van een bijna volledig kale, rode huid vol met korsten, schilfers en puisten. Demodex heeft zich bij deze patiënten over het hele lichaam uitgebreid en kan jeuk en algehele malaise veroorzaken.  

Hoe wordt de diagnose gesteld? 

De diagnose demodicose wordt gesteld aan de hand van de huidklachten en het microscopisch beeld. Voor dit laatste worden met een scherpe lepel of mesje meerdere diepe huidafkrabsels gemaakt en onder de microscoop bekeken. Het vinden van één enkele mijt is niet 100% bevestigend, maar het aantonen van meerdere mijten wel. In chronische gevallen en bij sommige rassen kan het nodig zijn om een huidbiopt te nemen om de diagnose met zekerheid te stellen.   

Wat zijn de behandelmogelijkheden? 

Het doel van de behandeling is de demodex-mijten in aantal te verminderen en de huid te genezen. Het behandelplan bestaat dan ook uit het: 

  • Doden van de Demodex-mijt middels een wassingspot-on pipetten of tabletten. Deze laatste twee doden tevens vlooien en andere parasieten bij uw huisdier.  
  • Bestrijden van de secundaire infecties middels antibiotica. 
  • Ondersteunende middelen om de natuurlijke weerstand van de huid te verhogen. Er bestaan medische voedingen die de barrièrefunctie van de huid kunnen verbeteren en ontstekingsremmend werken. Daarnaast zijn er voedingssupplementen met vergelijkbare effecten.

Controle 

De meeste honden kunnen goed herstellen van demodicose. Met huidafkrabsels wordt gecontroleerd of de Demodex infectie afneemt.