In de zomermaanden staat de natuur in volle bloei. Zo ook de grassen. De grasaren (zaden van de grassen), ook wel kruipers genoemd, kunnen bij uw huisdier voor vervelende problemen zorgen.

Grasaren hebben kleine weerhaakjes en zijn voorzien van een scherpe punt. Hierdoor kunnen ze in de vacht van uw hond of kat blijven hangen en ‘kruipen’ ze als het ware steeds verder.

Dit kan problemen geven tussen de tenen, in de oren, de ogen, of in de neus. Afhankelijk van de locatie van de grasaar kunt u de volgende verschijnselen waarnemen:

  • Tussen de tenen: De hond loopt meestal kreupel en likt veelvuldig tussen zijn tenen. Op deze plek kan een dikte ontstaan met daarin ontstekingsmateriaal. Soms gaat deze dikte open en kunt u een kleine opening (fistel) zien.
  • In het oor: De hond lijkt pijnlijk bij aanraking van de kop en/of het oor en schudt veel met zijn hoofd. De grasaar kan steeds dieper de gehoorgang in kruipen en uiteindelijk door het trommelvlies heen gaan.
  • In het oog: Acuut knijpen met het oog en wrijven met de poot langs het oog.
  • In de neus: Niezen en op een later tijdstip neusuitvloeiing.

Mocht u een van deze verschijnselen bij uw huisdier opmerken, dan is het verstandig om ons te raadplegen. Wij kunnen dan door middel van een camera, de grasaren, in het oor, of in de neus in  beeld brengen en met speciaal instrumentarium verwijderen. In de meeste gevallen zal uw huisdier voor deze procedure onder narcose worden gebracht.

Als een grasaar gelocaliseerd is in het oog, dan kunnen we deze meestal onder lokale verdoving met een speciale pincet achter het derde ooglid vandaan halen.

Bij een abces tussen de tenen als gevolg van een kruiper, openen we de dikte en indien nodig vervolgen we het fistelkanaal om de grasaar tussen de tenen uit te halen, ook hiervoor zal uw huisdier in de meeste gevallen moeten slapen.

Preventie: U kunt niet geheel voorkomen dat u dier problemen krijgt door een grasaar. Wel is ons advies uw dier na een wandeling goed op grasaren te controleren op de gevoelige plekken, dit kan veel problemen voorkomen.