Mijten vormen bij de hond een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van een atopie; een allergivoor stoffen in de omgevingNa herhaaldelijk contact van mijten en hun uitwerpselen met de huid, kan het afweersysteem deze als een vijand gaan zien en hier bij een volgend contact allergisch op reageren. Het afweersysteem veroorzaakt een ontstekingsreactie van de huid en bijkomende jeuk. 

Wat zijn mijten  

Mijten zijn kleine spinachtige diertjesMet het blote oog zijn ze niet tot nauwelijks zichtbaar; een huisstofmijt is bijvoorbeeld maar 0,2 millimeter groot. Er zijn wel 40.000 verschillende soorten mijten bekend. Ze kunnen grofweg in twee hoofdgroepen worden onderverdeeld: de huisstofmijten (pyroglyphidae mijten) en de voorraadmijten (niet-pyroglyphidae mijten): 

 Familie Geslacht Soort Nederlands
 Pyroglyphidae 

 (allen huisstofmijten)

Dermatophagoides Dermotophagoides pteronyssinus
Dermatophagoides farinae
Huisstofmijt Farinaemijt
Euoglyphus Euroglyphus maynei
 Glycyphagidae 

 (allen voorraadmijten)

Glycyphagus Glycyphagus domesticus
Lepidoglyphus Lepidoglyphus destructor Hooimijt
Blomia Blomia kulagini
Blomia tropicalis
 Acaridae 

 (allen voorraadmijten)

Acarus Acarus siro
Acarus farris
Meelmijt
Tyrophagus Tyrophagus putrescentiae
Tyrophagus longior
Copramijt

  

Waar komen mijten voor 

Voor zowel huisstof- als voorraadmijten vormen schimmels een belangrijke voedselbron. Ze leven daarom graag in een warme (tussen 25-30˚C) en vochtige (80% luchtvochtigheid als optimum; vandaar de symptomen in het najaar) omgeving. Verder verblijven ze het liefst in het donkerDit betekent dat de meeste mijten voorkomen in warme, vochtige, weinig geventileerde huizen (matrassen/kussens, gordijnen, vloerbedekking, stoffen meubels) en in opslagplaatsen en boerenschuren. Daarnaast houden huisstofmijten van huidschilfers en voorraadmijten van eiwitrijk voedsel zoals kaas en granen. Ook droogvoer van honden en katten kan mijten bevatten. Onderzoek heeft echter niet kunnen aantonen dat bijv. het nat maken van voer blootstelling aan mijt-allergenen zou verminderen. Wel blijft het advies om brokken goed afgesloten te bewaren. 

Hoe kan het contact met mijten worden verminderd 

Door de leefomstandigheden voor mijten zo ongunstig mogelijk te maken, wordt de infectiedruk laag gehouden. Daarom gelden de volgende adviezen: 

  • Gladde vloeren zonder kieren 
  • Beperk stoffen meubelsgordijnen en pluchen speeltjes zoveel mogelijk  
  • Geef uw dier een hypoallergeen (anti-mijt) bed en was de hoes wekelijks boven de 60˚C 
  • Gebruik een zeer goede stofzuiger 
  • Ventileer goed 

Daarnaast blijft de meeste effectieve behandeling tegen een allergie voor mijten het inzetten van de Artuvetrin® allergeen-specifieke immunotherapie (ASIThyposensibilisatie)De Artuvetrin® bloedtest neemt standaard de Huisstofmijt, Farinaemijt, Hooimijt, Meelmijt en Copramijt mee in het onderzoek.