Een voedselallergie is een overmatige (allergische) reactie van het afweersysteem op bepaalde voedingsstoffen in het voer. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Voedingsbronnen die vaak dit soort reacties uitlokken zijn rund-, varken-, kip- en lamsvlees, vis, ei, mais, gluten, sojabonen, zuivelproducten en voedseladditieven. Het zijn vooral de eiwitten in deze producten die als allergenen optreden en soms de koolhydraten. 

Symptomen
Een voedselallergie kan huidklachten of problemen in het maagdarmkanaal veroorzaken. Bij een kleine groep patiënten is van beide problemen sprake. Dieren met huidklachten hebben in eerste instantie vooral jeuk. Door krabben, bijten en likken wordt de huidbarrière aangetast. Vervolgens kan een bijkomende infectie met bacteriën en/of gisten de huidontsteking verergeren. Bij sommige honden met een voedselallergie zijn terugkerende oorontstekingen de enige afwijking. Dieren met problemen in het maagdarmkanaal kunnen gaan braken, hebben diarree, winderigheid en/of buikpijn. De problemen van een voedselallergie kunnen op elke leeftijd starten. Soms is er tegelijkertijd sprake van een allergie voor omgevingsallergenen (atopie) of een vlooienallergie.  

Diagnose
De klachten van een voedselallergie komen ook voor bij veel andere ziekten, het is daarom in het algemeen niet mogelijk om de diagnose te stellen op basis van de symptomenBloed- en huidtesten zijn bij een voedselallergie niet betrouwbaar, het is daarom heel moeilijk om deze diagnose te stellen. 

De enige manier om met zekerheid aan te tonen dat uw huisdier een voedselallergie heeft, is door het inzetten van een strikt eliminatiedieet 

  • De gouden standaard is om een zelf bereid dieet te maken met maar één eiwitbron en één koolhydraatbron (zie “Recept zelf bereid eliminatiedieet”) 
  • Als alternatief zijn er kant en klare voeders beschikbaar met gehydrolyseerde eiwitten en koolhydraten, waarbij deze voedingsstoffen door een zo klein zijn ‘geknipt’, dat ze niet meer als allergeen herkend worden door het afweersysteem  
  • Ook kan er een kant en klare voeding overwogen worden op basis van één geselecteerde eiwit- en koolhydraatbron  

Om de diagnose van een voedselallergie te stellen of uit te sluiten moet het voorgeschreven dieet 6-12 weken strikt gegeven worden. Het is heel belangrijk dat uw dier in die tijd niets anders eet (dus geen Dentastix, kauwbotten, koekjes, melk, brood, kaas, tandpasta, smakelijke tabletten, e.d.), want dit kan het effect van het dieet volledig teniet doen. Er mogen dus zeker in de testperiode geen tussendoortjes gegeven worden. Maak daarom goede afspraken met huisgenoten, houdt een kat tijdens de dieetfase binnen en laat uw hond aangelijnd uit. Wilt u uw hond belonen dan kunt u hiervoor het dieetvoer zelf gebruiken.   

Als de klachten na deze periode van 6-12 weken volledig of grotendeels zijn verdwenen is er waarschijnlijk sprake van een voedselallergie. De definitieve diagnose wordt echter gesteld door uw dier vervolgens weer de oude voeding (inclusief tussendoortjes) te geven, een zogenaamde provocatie. Indien de klachten na 2-3 weken in dezelfde mate terugkeren en weer verdwijnen met het opnieuw geven van alleen het eliminatiedieet, is de diagnose helemaal zeker. Zijn de problemen na het eliminatiedieet niet (volledig) verdwenen dan is verdere opwerking en onderzoek noodzakelijk.  

Behandeling 
De behandeling van een voedselallergie bestaat uit het kiezen van een juist onderhoudsvoer voor uw huisdier. U kunt met uw dierenarts de verschillende keuzes bespreken. Met een geschikte voeding kan uw dier levenslang klachtenvrij blijven.