Kanker is een diagnose waar veel mensen bang voor zijnHelaas komt kanker ook bij huisdieren voor; één op de vier honden en een op de zes katten zal op enig moment in het leven een tumor ontwikkelenToch wil dit niet zeggen dat elk dier dat kanker heeft uitbehandeld is! Net als bij mensen zijn er verschillende mogelijkheden om een dier met kanker te behandelenIn veel gevallen kan weer een goede kwaliteit van leven bereikt worden. In deze informatiebrief lichten we toe wat kanker is en hoe we een dier met kanker kunnen helpen. 

Wat is kanker?
Kanker is een aandoening waarbij de celdeling ontregeld raakt en de cellen onbeheerst gaan groeien. De cellen verliezen vaak hun normale vorm en functie. Tumoren kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn, waarbij kwaadaardige tumoren schade aanbrengen aan het orgaan waarin ze zijn ontstaan en daarnaast kunnen uitzaaien naar andere organen. 

Hoe ontstaat kanker?
Kanker ontstaat door een fout in het regelmechanisme van celdeling. Dit kan zomaar gebeuren, maar er kunnen ook externe (bijv. zonlicht bij dunbehaarde dieren) of interne (bijv. hormonen bij ongesteriliseerde poezen/teven) factoren meespelen. Door goede gezondheidszorg worden dieren steeds ouder. Kanker komt vaker voor bij oudere dieren en met de hogere levensverwachting komt deze ziekte ook vaker voor.  

Verschijnselen
De symptomen van kanker zijn erg verschillendze zijn afhankelijk van de locatie en de grootte van de tumor, maar ook van de effecten die het type kanker op de rest van het lichaam heeftDe symptomen kunnen dus variëren van een zichtbare zwelling in de huid, hoesten of braken tot bijvoorbeeld kreupelheid. Dieren met kanker hebben vaak vage klachten zoals gewichtsverlies of een verminderde conditie.  

De diagnose 

Als er een verdenking is op kanker zijn vaak aanvullende onderzoeken nodig zoals een punctie, bloedonderzoek, röntgenfoto en/of echo. Er wordt geprobeerd een biopt te nemen van de afwijking om te bepalen of het een goed- of kwaadaardig gezwel betreft. Dit betekent dat er cellen of een stukje weefsel weggenomen wordt voor onderzoek. Soms kan dit bij een wakker dier met een dunne naald en soms moet het dier even slapen om een groter stukje weg te nemen. Het is belangrijk om te weten met wat voor tumor we te maken hebben om zo de beste behandeling te kunnen bepalen. 

De behandeling
De behandeling van tumoren hangt af van het soort kanker waar we mee te maken hebben. Daarnaast spelen verschillende factoren een rol zoals leeftijd en karakter van het dier, klinische toestand inclusief uitzaaiingen, en natuurlijk uw wensen hierin.  

 Verschillende tumoren kunnen operatief verwijderd worden. Ook kunnen medicijnen zoals ontstekingsremmers worden ingezet. Daarnaast is het tegenwoordig mogelijk om kanker bij dieren te behandelen met bestraling of chemotherapie. Als chemotherapie wordt toegepast bij dieren wordt het welzijn van het dier altijd nauwkeurig in de gaten gehouden. Door andere doses en typen chemokuren worden dieren hiervan niet zo ziek als bij mensen voor kan komen. Ook worden dieren niet zomaar kaal van chemotherapie. Binnen de Vets & Pets klinieken kunnen we u over de behandeling adviseren. Ook kunnen we u verwijzen naar een oncologisch specialist voor dieren. 

In alle gevallen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te kunnen handelen. Twijfel dus niet bij kleine afwijkingen die u ziet en raadpleeg uw dierenartsHoe eerder we kunnen ingrijpen hoe groter de kans op succes. Ook na behandeling blijven regelmatige controles belangrijk. Zo kunnen we het leven van uw huisdier zo comfortabel mogelijk maken.