Bij een maagtorsie of maag dilatatie volvulus laat een abnormale hoeveelheid gas de maag uitzetten. Hierdoor wordt niet alleen de maaglediging benadeeld, maar bestaat ook een risico op een draaiing of kanteling van de maag. Dit is een acuut levenbedreigende situatie. In deze informatiebrief lichten we dit verder toe.
Hoe ontstaat een maagkanteling
Het is niet precies bekend waardoor deze aandoening bij een hond ontstaat. Wel weten we wel dat er een aantal factoren van invloed kunnen zijn: We zien de dilatie-volvulus met name bij grote rassen en regelmatig op oudere leeftijd. Inspanning net na het eten, overvloedig drinken en/of gulzig eten lijken een reden te zijn waardoor overmatige gasvorming ontstaat. Ook de soort voeding kan van invloed zijn. Daarnaast zien we in enkele gevallen andere afwijkingen in de buik als reden voor de dilatatie, zoals een woekering in de darm of milt.
Verschijnselen
Door de gasophoping en kanteling voelt de hond zich ziek. Een hond met een maagdilatatie of -kanteling probeert vaak te braken zonder dat er iets uit komt. Dit verschijnsel is een belangrijke reden om contact op te nemen met onze praktijk! Naast loze braakneigingen kan een hond erg kwijlen, oppervlakkig ademen van de pijn en onrustig zijn. Ook zal de buik duidelijk opzwellen door het gas. Als de maagdilatatie lang bestaat wordt een hond steeds slomer en kan uiteindelijk zelfs overlijden.
Diagnose
De waarschijnlijkheidsdiagnose wordt gesteld op basis van de verschijnselen en het klinisch onderzoek. Met een röntgenfoto wordt onderzocht of de maag gekanteld is.
Behandeling
In eerste instantie zal met een sonde via de slokdarm geprobeerd worden om het gas uit de maag te laten. Het kan nodig zijn om de maag met een naald door de buikwand aan te prikken als het sonderen niet vlot gaat. In de tussentijd krijgt de hond meestal een infuus om de shockverschijnselen te bestrijden. Is er enkel sprake van een dilatatie dan kunnen we soms verder behandelen met medicatie. In andere gevallen moet er chirurgisch ingegrepen worden. Hierbij wordt de maag teruggebracht in de normale positie en vastgemaakt aan de buikwand (‘gastropexie’). Een maagkanteling is een ernstige situatie; patiënten zijn vaak erg instabiel en de kans op overlijden is ondanks behandeling zo’n 20-45%. Intensieve monitoring en verzorging is daarom belangrijk.
Preventie
De kans op overlijden bij enkel een maagdilatatie (dus geen draaiing) is bij behandelde dieren een stuk lager; zo’n 2-4%. Bij honden die een grotere kans hebben op een dilatatie is het dus verstandig om de maag preventief vast te zetten aan de buikwand. Deze operatie kan gecombineerd worden met een andere ingreep zoals bijvoorbeeld de sterilisatie. De preventieve gastropexie kan ook uitgevoerd worden met een kijkoperatie waardoor de operatie veel minder ingrijpend is voor uw dier.
Wat kunt u verder doen om een maagdilatatie en -kanteling te voorkomen:
- Probeer gulzig eten te voorkomen door de hond uit een zogenaamde antischrokbak te laten eten.
- Geef liever meerdere kleine porties en laat de hond niet overvloedig of te koud water drinken. Voert u een brok dan bij voorkeur grote brokken.
- Vermijd overmatige inspanning na de maaltijd. In rust is er sprake van een betere spijsvertering.
Een maagdilatatie is een gevaarlijke situatie. Neem bij twijfel dus altijd contact op met uw Vets & Pets kliniek.