Normaal gesproken zijn katten zeer zindelijke dieren. Toch komt het voor dat eekat buiten de bak plast en dat kan erg vervelend zijn. Buiten de bak plassen kan zowel door gedrag als door medische oorzaken komen; het is dus een teken van ongemak bij de katDit probleem is daarom altijd reden om advies te vragen aan uw dierenarts. In deze informatiebrief lichten we toe hoe we uw kat en u kunnen helpen. 

 

Als een kat in huis buiten de bak plast kan er sprake zijn van sproeien of onzindelijkheid. Dit is op verschillende manieren van elkaar te onderscheiden: Sproeien Onzindelijkheid 

Staande houding bij plassen  Ja  Nee 
Zittende houding bij plassen  Nee  Ja 
Kleine plasjes  ja  Soms 
Mauwen bij plassen  Nee  Soms 
Vaak dezelfde  Ja   Soms 


Sproeien is 
in het wild natuurlijk gedrag van zowel katers als poezen, wat wordt gedaan in het kader van communicatie via geuren. Sproeien in huis treedt meestal op wanneer er een competitieve sfeer is tussen katten uit hetzelfde huishouden of met katten daarbuiten. Een kat die sproeit zal steeds zijn eigen geur opnieuw willen afzetten. Wanneer u de plekken schoonmaakt met sterk ruikende middelen zal de kat de neiging hebben om hier opnieuw zijn eigen geur af te zetten; gebruik in plaats daarvan speciale producten die verkrijgbaar zijn in de kliniek. Voor een oplossing bij het sproeien dient allereerst te worden achterhaald waar de onzekerheid van de kat vandaan komt. Straf een kat die sproeit of onzindelijk is nooit, dit werkt enkel averechts.  

Onzindelijkheid omvat ontlasten en urineren buiten de kattenbak. Als urineren buiten de kattenbak plotseling ontstaat, is het belangrijk eerst lichamelijke oorzaken uit te sluiten. Zo wordt onzindelijkheid vaak veroorzaakt door blaasontsteking en/of blaasgruis (zie ook onze informatiebrief). Plassen buiten de bak kan ook een subtiele aanwijzing zijn van een andere ziekte zoals nierfalen of gewrichtsproblemen. 

Probleem aanpakken 

De eerste stap is onderzoekeof er een medisch probleem bestaat. Hiervoor bespreekt de dierenarts met u de gezondheid en leefomstandigheden van uw kat. Daarnaast wordt de kat lichamelijk onderzocht. Aanvullend is het belangrijk om de urine van uw kat te onderzoeken op aanwijzingen voor ontsteking of blaasgruis. Soms is het lastig om urine van een kat te verzamelen. Binnen de Vets & Pets klinieken hebben we speciale niet-absorberende kattenbakkorrels beschikbaar om u hierbij te helpen. Mocht het toch niet lukken om urine te verzamelen, bijvoorbeeld omdat de kat enkel buiten de bak plast, dan kunnen we eventueel met een naaldje urine uit de blaas halen en/of de kat tijdelijk opnemen in de kliniek om urine te verkrijgen. Als er aanwijzingen zijn voor een medisch probleem dan zullen we dit gericht aanpakken. Gelukkig zullen de meeste katten met een blaasontsteking en/of blaasgruis door de behandeling weer gewoon in hun kattenbak plassen. 

Adviezen m.b.t. het gedrag van uw kat 

Katten zijn gevoelige dieren als het gaat om hun omgeving; zowel m.b.t. leefomstandigheden (bijv. verbouwing) als andere mensen en dieren in en om het huis. Om concurrentie rondom de kattenbak te voorkomen moeten er schone en voldoende bakken beschikbaar zijn: minstens één per kat in huis, plus eentje extra. Zorg ervoor dat deze niet in de buurt van voedsel of lawaaiige plekken staanSommige katten gaan niet graag op een afgesloten kattenbak; door de geur of omdat ze door gewrichtsproblemen moeilijker door het deurtje komen. En lage open bak kan dan de oplossing zijn. Katten kunnen ook specifieke voorkeuren hebben in het type kattenbakvulling. 

 

Het gebruik van feromonen (Feliway®) de kat helpen om te ontspannen en zo een oplossing bieden bij sproeien. Daarnaast zijn er andere natuurlijke en medische middelen beschikbaar om in te zetten bij gedragsproblemen. Als desondanks het sproeien of onzindelijk niet binnen korte tijd over gaat is het advies om een gedragsdeskundige in te schakelen voor een gericht behandelplan. Overleg met uw dierenarts over een eventuele verwijzing.  

Het is belangrijk om plasproblemen bij uw kat direct aan te pakken; zo is de kans op herstel het grootst.