Heeft uw dier moeite of pijn met plassen? Gaat uw kat vaak op de bak maar komt er (bijna) niets? Of plast en drinkt uw dier juist veel meer dan normaal? Worden er vaak kleine plasjes gedaan of op afwijkende plaatsen geplast? Ziet u bloed bij de urine? Allemaal mogelijke aanwijzingen dat er een probleem is met de blaas of organen zoals de nieren. Naast een grondig lichamelijk onderzoek is urineonderzoek dan meestal de eerste stap om deze problemen op te sporen en tot het juiste vervolgplan te komen.
Wat is urine? Bloed wordt in de nieren gefiltreerd en de afvalstoffen worden samen met overtollig vocht als urine in de blaas opgeslagen om later uitgeplast te worden. Urine is normaliter helder en bevat geen cellen of bacteriën. De kleur van de urine wordt onder andere bepaald door de hoeveelheid die uw dier drinkt.
Het urine onderzoek Het onderzoek van urine bestaat uit meerdere onderdelen:
1. Er wordt gekeken hoe de urine eruit ziet (kleur, geur, helderheid, etc.)
2. De mate van concentratie (ook wel soortelijk gewicht genoemd) van de urine wordt bepaald
3. De urine wordt d.m.v. een onderzoekstrip gecheckt op de zuurgraad en de aanwezigheid van stoffen zoals suiker en bloed
4. Na het afdraaien van de urine wordt tevens het sediment onder de microscoop bekeken op de aanwezigheid van cellen en/of kristallen
Naast deze basis tests kan een kweek ingezet worden en/of het precieze eiwitgehalte in het urine worden bepaald. Op basis van het verhaal over het probleem en de uitkomsten van het uitgevoerde lichamelijk en urine onderzoek zullen we u adviseren over de verdere vervolgstappen of therapie.
Opvangen van urine Het opvangen van de urine bij de hond kan het beste worden uitgevoerd m.b.v. een speciaal opvangsysteem voor dieren. Deze zijn in onze klinieken verkrijgbaar. Als u deze niet in huis heeft kunt u eventueel een schone soeplepel of goed afgewassen bakje gebruiken. Omdat er zich soms wat verontreiniging in de vacht of de voorhuid kan bevinden, is het beter om niet het eerste deel van de urine op te vangen maar het middengedeelte van het plasje.
Het opvangen van urine bij de kat kan het beste worden gedaan met behulp van speciale korrels (Katkor). Dit zijn niet-absorberende plastic korrels die i.p.v. het kattengrit in de kattenbak worden gedaan. Hierbij is het erg belangrijk dat de kattenbak vooraf goed wordt schoongemaakt, zodat er geen resten van het kattengrit achterblijven in de bak. Nadat de kat geplast heeft schudt u de bak eerst goed op en zuig vervolgens de urine volledig van de bodem op. Dit omdat gruis afzakt naar de bodem en anders gemist wordt. De urine kan vervolgens in het bijgevoegde buisje naar de kliniek gebracht worden. Mocht het niet lukken om op deze manier urine van de kat de verzamelen dan mag de kat ook altijd een dagdeel bij ons in de kliniek verblijven, dan vangen wij de urine voor u op en doen gelijk het onderzoek.
Als er urine verzameld moet worden voor een bacteriekweek dan is het belangrijk om deze steriel te verkrijgen. Hiervoor zal de blaas in de kliniek worden aangeprikt met een dun naaldje, meestal gebeurt dit tijdens een echografisch onderzoek.
Urine langs brengen Om een goede diagnose te kunnen stellen is het belangrijk dat de urine op de juiste wijze bij ons wordt aangeleverd. Omdat urine buiten het lichaam snel van samenstelling kan veranderen is het voor bepaalde onderzoeken belangrijk dat de urine zo vers mogelijk (liefst niet ouder dan 1 uur) en in een schoon potje (af te halen bij de kliniek) wordt langs gebracht. Als u niet in de gelegenheid bent de urine onmiddellijk te brengen, bewaart u de urine het beste in de koelkast.
© Vets & Pets 2019