KCS is een ontsteking van het hoornvlies van de oogbol en omliggende bindvliezen t.g.v. uitdroging door een tekort aan traanproduktie. In 90% van de gevallen is deze verminderde traanproduktie het gevolg van een auto-immuun ziekte die leidt tot destructie van de traanklieren. De destructie van de traanklieren en de verminderde traanproduktie, die daardoor ontstaat zijn geleidelijke processen die, indien tijdig gediagnosticeerd en adequaat behandeld meestal gestopt kunnen worden. 

KCS komt relatief veel voor bij honden, maar is zeldzaam bij katten.

Wat kunt u als eigenaar zien (symptomen zijn afhankelijk van stadium KCS):

  • Rode bindvliezen van de ogen.
  • Pussige ooguitvloeiing,
  • Blepharospasmen: knijpen met de ogen
  • Evt. verkleuring van het hoornvlies door littekenweefsel, bloedvatingroei of een secundaire beschadiging.

 

Raspredispositie

Er zijn een aantal rassen waarbij KCS vaker dan gemiddeld voorkomt. Bijvoorbeeld: de Amerikaanse cocker spaniel, Lhasa Apso, Pekinees, Poedel, Shih Tzu, Teckel, West Highland White Terrier, Yorkshire Terrier, Samoyeed, Engelse bulldog, Boston terrier en de Cavalier King Charles Spaniel.

 

Onderzoek

De traanproductie wordt gemeten door middel van een Shirmer Tear test. Een stripje, met daarin een kleurstof wordt gedurende 1 minuut in de ooghoek van de hond, of de kat gebracht. Dit is niet pijnlijk en de dieren laten het over het algemeen prima toe. Ze hoeven dan ook niet te slapen voor dit onderzoek. Dit is ook niet gewenst, omdat narcose de traanproductie kan beïnvloeden.

Behandeling

  • Als we een te lage traanproductie meten, stellen we zo snel mogelijk een behandeling in, om het afbraakproces van de traanklieren te stoppen. Dit zal in de meeste gevallen gebeuren middels oogdruppels, of een oogzalf (Optimmune®). Vaak komt het er op neer dat de behandeling levenslang gegeven dient te worden om de traanproduktie op peil te houden en om opnieuw ontsteking en uiteindelijk pigmentatie van de cornea te voorkomen. Zelfs tijdelijke stopzetting van de behandeling, omdat de KCS ogenschijnlijk onder controle is, zal verdere afbraak van de traanklieren tot gevolg kunnen hebben. Soms is het wel mogelijk om, op geleide van traanproductiecontroles, af te bouwen naar 1x daags of zelfs om de dag 1x.
  • Tevens zal het vaak nodig zijn het oog met kunsttranen vochtig te houden.
  • Bij ernstige secundaire ontstekingen zal er in het begin  ook een behandeling met antibiotica en vitamine-A plaats moeten vinden middels een oogzalf.

Gedurende het traject zullen er regelmatig controles van de traanproductie plaatsvinden, om ervoor te zorgen dat de traanproductie, en daarmee de voeding en bescherming van het oog, zo optimaal mogelijk wordt.