Een lipoom is een gezwel dat uitgaat van vetweefsel. Een lipoom of vetgezwel is bijna altijd goedaardig en zaait dus niet uit. Deze tumoren kunnen echter behoorlijk groot worden of op een vervelende plaats zitten waardoor het gezwel beter verwijderd kan worden. De juiste diagnostiek is belangrijk om het beste plan te bepalen. In deze informatiebrief lichten we toe wat dit inhoudt. 

 

Een lipoom kan overal in het lichaam ontstaan; zowel net onder de huid als tussen spieren, maar ook in de buik. Kleine lipomen onder de huid geven zelden klachten. Wel kunnen ze bij groei in de weg gaan zitten wat vervelend kan zijn voor het dierIn zeldzame gevallen gaat het om een liposarcoom; de kwaadaardige vorm van een vetgezwel.  

Hoe stellen we de diagnose 

De diagnose stellen we door met een naaldje enkel cellen uit het gezwel te halen (een dunne naald aspiratie biopt). Meestal zien we dan onder de microscoop enkel vetcellen en is de diagnose duidelijk. Soms zijn er ook andere cellen aanwezigdan sturen we de biopten in naar een laboratorium voor beoordeling door een celspecialist. Een onderhuids mastocytoom kan namelijk net zo aanvoelen als een lipoom (losliggend, zacht, niet pijnlijk), maar is één van de meest kwaadaardige huidtumoren die we kennen (zie ook de informatiebrochure Mastocytoom). 

Wat is de behandeling 

Een lipoom kan chirurgisch verwijderd worden. Is het een losliggend gezwel net onder de huid en nog niet zo groot dan is dit een relatief eenvoudige ingreep. Als de tumor vergroeid is aan spieren of pezen dan kan het lastig zijn om het geheel weg te krijgen. Ook bij een erg groot lipoom is de operatie moeilijker en de kans op complicaties groter. Eigenaren wachten vaak met het weghalen van een lipoom bij hun huisdier omdat het een goedaardig gezwel isToch is het beter om een lipoom te verwijderen als het nog niet erg groot is omdat de ingreep dan minder belastend is voor het dier. 

Wat is de prognose 

De prognose is goed. Als het lukt om het volledige lipoom te verwijderen (in de meeste gevallen) dan zal het vetgezwel zich niet opnieuw ontwikkelen. Bij onvolledige verwijdering is er kans op teruggroei. Daarnaast bestaat altijd de kans dat er op een andere plek een nieuw lipoom ontstaat. Ook al voelen nieuwe massa’s hetzelfde aan dan is het toch verstandig om in eerste instantie een biopt te nemen. Zo stellen we een heldere diagnose en kunnen we u van het beste advies voorzien.