De ogen zijn zeer belangrijke maar ook kwetsbare organen. Als een oog beschadigd raakt is het belangrijk om snel in te grijpen. In deze informatiebrief lichten we de meest voorkomende spoedgevallen in de oogheelkunde toe. 

Beschadiging oogbol 

De ogen kunnen door allerlei zaken beschadigd worden. Denk hierbij aan een tak of splinter, maar ook aan de nagel van een kat bij een ruzie met een ander huisdier. Beschadiging van het hoornvlies is pijnlijk en moet behandeld worden. Als u ziet dat er iets uit het oog steekt is het belangrijk om dezelfde dag een controle door de dierenarts in te plannen. De dierenarts zal kijken hoe groot de schade is en of en hoe het materiaal verwijderd kan worden. Als er een gaatje in de oogbol ontstaat kan behandeling door een oogspecialist noodzakelijk zijn.  

Beschadiging ooglid 

Rondom de ogen zitten de oogleden. Als er plotseling iets op het oog afkomt zal een dier de ogen in een reflex sluiten. Dit is gunstig voor de oogbol, maar ook de oogleden kunnen beschadigd raken door een krab of ander scherp voorwerp van buitenaf. Om de functie van de oogleden te herstellen zal een ooglidverwonding vaak gehecht moeten worden. Dit gaat het beste binnen 6-8 uur. Wacht daarom niet af als uw huisdier een verwonding aan het ooglid heeft opgelopen. Als de beschadiging al ouder is, bijvoorbeeld bij een kat die pas na een dag thuis komt, zal de wond eventueel opgefrist worden en alsnog met hechtingen worden gesloten. 

Oog uit de kas 

Normaal gesproken liggen de ogen veilig achter de oogleden in hun oogkas. Het kan echter gebeuren dat een oog buiten de kas komt. Dit komt vooral voor bij hondjes met bolle/uitpuilende ogen (bijv. PekineesShih Tzu); als ze in de nek worden vastgehouden maar soms ook spontaan bij opwinding. Ook door heftige schade zoals bij een aanrijding door een auto kan een oog uit de kas komen.  

Een oog uit de kas is uiteraard een spoedgeval. Het allerbelangrijkst is dat het oog zo snel mogelijk terug in de kas komt. Probeer daarom als het gebeurt meteen zelf de oogleden terug over de oogbol te trekken. Spoel het oog uitgebreid met water of evt. lenzenvloeistof. Als het niet meteen lukt om het oog terug te krijgen in de kas moet uw dier zo snel mogelijk naar de dierenarts. Smeer slaolie op het oog om het te beschermen en voorkom dat uw dier met de poten meer schade aanricht. De dierenarts zal het oog terug in de kas brengen, zo nodig wordt hiervoor een kleine snede gemaakt in de buitenste ooghoek. Als het oog terug is in de kas hangt het af van de opgelopen beschadiging of de oogfunctie weer helemaal zal herstellen. Ook als het thuis al lukt om het oog terug in de kas te brengen is het belangrijk om het oog door de dierenarts te laten controleren. 

Bloed in het oog 

Door verschillende oorzaken kan er een bloeding in het oog ontstaan; bijvoorbeeld bij beschadiging van buitenaf, een probleem in de bloedstolling, een tumor of een verhoogde bloeddrukDe ogen zijn vaak de eerste organen die zulke problemen aan de buitenkant laten zien. Controle is daarom belangrijk om de oorzaak te achterhalen. 

Plotselinge blindheid en/of pijn 

Door een beschadiging van de oogzenuw of het netvlies kan een huisdier plotseling blind worden. Dit is te merken doordat het dier tegen dingen aan loopt of ergens vanaf valt, of erg onzeker wordt en niet meer durft te bewegen. Plotselinge blindheid kan o.a. ontstaan door een verhoogde bloeddruk of door glaucoom. Bij glaucoom is de oogboldruk sterk verhoogd, dit is ook nog eens erg pijnlijk voor uw huisdier. Plotselinge blindheid is daarom altijd een reden om met spoed een controle door de dierenarts in te plannen. 

Overige (oog)problemen 

Bij veel aandoeningen is niet direct duidelijk wat er aan de hand is met uw huisdier. Neem bij twijfel altijd contact op met uw Vets & Pets kliniek voor overleg. 

  

 

© Vets & Pets 2019