De meeste voorkomende aandoening van de knie is de gescheurde voorste kruisband (VKB). Wat is een gescheurde kruisband? Een hond heeft twee kniegewrichten, ieder kniegewricht heeft twee kruisbanden: een voorste en een achterste. Deze kruisbanden zorgen voor  stabiliteit in het kniegewricht bij een voor-achterwaartse richting bij draaibeweging.

zie afbeelding:

A: gescheurde voorste kruisband
B: intacte achterste kruisband

Oorzaken

De kruisbanden kunnen beschadigd raken door een aantal oorzaken:

  1. door een verkeerde beweging, bijvoorbeeld door bij het rennen plotseling in een kuiltje te stappen.
  2. door oudere leeftijd. Door ouderdom kan er verzwakking van de kruisbanden optreden.
  3. door het ras. Vooral grote snelgroeiende hondenrassen kunnen sneller last hebben van hun kruisbanden.
  4. door ziekten als artrose waardoor de kwaliteit en sterkte van de band verminderd
  5. door gewrichtsproblemen in de knie waardoor het risico op een gescheurde kruisband vergroot wordt.
  6. door de stand van de poten. Een te steile stand van de achterpoot leidt tot zware belasting van de voorste kruisband.


Symptomen

Hoe herken je een gescheurde kruisband?

De belangrijkste symptomen zijn:

  • (acute) kreupelheid
  • zwelling van het kniegewricht, deze voelt warm aan en is pijnlijk.

Om er zeker van te zijn dat het gaat om een gescheurde (voorste) knieband voert de dierenarts nog een buig- en strekonderzoek uit. Daarnaast kan een aanvullend onderzoek als het maken van een röntgenfoto noodzakelijk zijn.


Therapie

Naast veel pijn kan een gescheurde voorste kruisband op den duur ook ernstige slijtage aan het kniegewricht veroorzaken. Opereren is dan de enige optie. We beschikken over verschillende operatietechnieken met als stabilisatie van het gewricht zoals TTA  , Imbricatie, Fasciestrip en Kunststofband. De keuze van methode hangt af van meerdere factoren zoals grootte, lichaamsgewicht, stand van de knie etc.

Omdat een gescheurde voorste knieband vaak samen gaat met een beschadiging aan de meniscus wordt ook deze na gekeken en indien nodig geheel of gedeeltelijk verwijderd.

klik hier voor meer informatie over de TTA


Revalidatie

Een knieoperatie is een intensieve ingreep. Het herstel van de knie is mede afhankelijk van een goede revalidatieperiode die minstens 3-6 maanden duurt. De revalidatie bestaat uit het volgen van een trainingsschema waarbij de inbreng van dierfysiotherapie het herstel sterk kan beïnvloeden. Bij goed verlopende revalidatie kan het herstel zodanig zijn dat uw hond klachtenvrij is en weer alles mag doen wat hij voorheen ook gedaan heeft.