Overgewicht bij dieren is een veelvoorkomend probleem. Naar schatting heeft maar liefst 35% van alle huisdieren in Nederland overgewicht. Overgewicht is nadelig voor de gewrichten en allerlei organen. Dieren met overgewicht leven daardoor helaas korter. In deze informatiebrief lichten we toe wat overgewicht inhoudt en hoe we een huisdier met overgewicht kunnen helpen. 

 

Wat zijn de risico’s van overgewicht bij mijn huisdier? 

We spreken van overgewicht als het ideale gewicht van uw huisdier met 15% tot 20% wordt overschreden. Een dier wordt, net zoals de mens, te zwaar wanneer hij meer energie binnenkrijgt dan wordt verbruikt. In andere woorden; als hij meer eet dan hij beweegt zal hij zwaarder worden. 

Daarnaast zijn er andere factoren die kunnen meespelen bij het ontwikkelen van overgewicht. Voorbeelden hiervan zijn: ouder worden, een traag werkende schildklier, het syndroom van Cushing en bepaalde medicatie. Ook na castratie/sterilisatie kan de stofwisseling trager worden; als de hoeveelheid voeding dan niet wordt aangepast kunnen dieren overgewicht ontwikkelen 

Dieren met overgewicht bewegen minder, slapen meer en zijn eerder moe bij inspanning. Dit zijn bekende symptomen van overgewicht en maakt het extra lastig om af te vallen. Wat veel mensen daarnaast niet weten is dat dieren die lijden aan obesitas een verhoogd risico hebben op aandoeningen zoals suikerziekte en ademhalings-, bewegings (artrose) en urinewegproblemen.  

 

Hoe weet ik wanneer mijn huisdier te zwaar is? 

U kunt dit inschatten door naar uw huisdier te kijken en de ribben na te voelen. Als u met uw handen over de borstkas van uw huisdier voelt, dan moeten de ribben goed voelbaar zijn zonder dat u druk hoeft uit te oefenen. Als u twijfelt aan de voedingstoestand van uw huisdier bent u altijd welkom voor een gewichtscontrole bij de paraveterinair assistente. Onze assistentes helpen u graag bij het bepalen van het juiste streefgewicht voor uw huisdier. 

 

Hoe kan ik mijn huisdier laten afvallen? 

De levensverwachting van een hond of kat met overgewicht is gemiddeld wel twee jaar korter dan van dieren met een gezond gewicht. Bij de Vets & Pets klinieken willen we u helpen om uw huisdier een lang en gelukkig leven te geven, daarom helpen we zo nodig ook om uw huisdier gewicht te laten verliezen. 

De meeste dieren met overgewicht hebben baat bij een speciale dieetvoeding die hen helpt met afvallen zonder dat ze een tekort aan belangrijke voedingsstoffen krijgen. Daarnaast is het natuurlijk prettig dat uw dier geen hongergevoel krijgt en daardoor gaat ‘bedelen’ om eten. Het voordeel van een vermageringsdieet is dat dit wel een goede maagvulling en daardoor verzadiging oplevert, maar per hap veel minder energie bevat dan een regulier dieet. Naast een lagere energiedichtheid beïnvloeden sommige diëten ook de stofwisseling, zodat de vetverbranding wordt gestimuleerd. Naast aanpassing in de voeding is het ook belangrijk dat uw huisdier meer verantwoorde beweging krijgt. 

 

Gewichtsbegeleiding programma 

Het aanpakken van een gewichtsprobleem bij een huisdier is vaak best lastig. Daarom bestaan er bij de Vets & Pets klinieken speciale gewichtsbegeleiding programma’sOnze gewichtsconsulentes bespreken samen met u de juiste voeding, de beweging en de controlemomenten. En niet onbelangrijk, de gewichtsconsulentes zullen blijven helpen om door te zetten, want ook wij weten dat afvallen vaak gemakkelijker gezegd is dan gedaan! Deelname aan dit programma is geheel gratis, dus informeer naar de mogelijkheden.