Het belangrijkste wapen van de vlo is de voortplanting; 10 vlooienvrouwtjes leggen in één maand tot 15.000 eitjes! Heeft uw huisdier vlooien dan komen deze eitjes in de directe omgeving terecht; dus bij u in huis. Deze besmetting kan in korte tijd ernstig uit de hand lopen. Met een Program-injectie bij de kat worden de vlooien onvruchtbaar gemaakt waardoor deze cyclus wordt doorbroken. In deze informatiebrief lichten we de mogelijkheden van een Program-injectie toe. 

De traditionele manier van vlooienbestrijding 

Om vlooienplagen te voorkomen moeten uw huisdieren het hele jaar met een vlododend middel behandeld worden. De ervaring leert dat dit lang niet altijd zo door eigenaren wordt uitgevoerd. Deze matige therapietrouw wordt veroorzaakt doordat het belang van consequente vlooienbestrijding vaak onderschat of gewoon vergeten wordt. Daarnaast wordt het opbrengen van een pipet vaak als een heel gedoe ervaren, zeker bij een kat die er dan liever vandoor gaat.  

Program injectie: een slim alternatief voor de kat 

Het alternatief voor de maandelijkse vlododende pipet in de nek van uw kat is de program injectie. Deze halfjaarlijkse onderhuidse injectie ‘ontwapent’ de vlo door deze onvruchtbaar te maken. Zo wordt het probleem bij de bron aangepaktNaast het onvruchtbaar maken van de volwassen vlooien wordt via de vlooienpoepjes de ontwikkeling van de larven geblokkeerd en gaan de vlooien eerder dood.  

Met deze twee injecties per jaar worden vlooienplagen effectief voorkomen. De injectie kan daarbij gecombineerd worden met de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie van uw kat. Een Program injectie is dus een alternatief voor de maandelijkse vlododende pipet in de nek, met als voordelen voor u als eigenaar: 

  • Dlange werkingsduur en het (toedienings-)gemak. Ideaal voor katten die zich thuis lastig laten behandelen. Het product wordt door de dierenarts of assistente toegediend. 
  • De bewezen veiligheid; het mag worden toegediend aan gespeende kittens, drachtige en melkgevende poezen; 
  • Geen resten van een pipet in de vacht, waardoor uw kat direct weer veilig geknuffeld kan worden; 
  • De program injectie mag worden gecombineerd met alle vlo- en wormdodende middelen. Dus in het geval van een reeds bestaande vlobesmetting kan zowel een vlododend middel in de nek worden toegediend als (gestart worden met) de program injectie. 
  • Door middel van een oproep wordt u door ons automatisch aan de halfjaarlijkse program injectie herinnerd.  

Kosten program injectie 

De behandeling met twee injecties per jaar van uw kat met de program-injectie valt over het algemeen goedkoper uit dan de maandelijkse behandeling met de betere vlooienpipetten voor in de nek van uw huisdier. Als één van de program injecties gelijktijdig met de jaarlijkse gezondheidscontrole en vaccinatie toegediend wordt scheelt dit natuurlijk ook in de kosten. De andere injectie in het jaar ook door een paraveterinair assistente worden toegediend . 

Voor meer informatie en/of het maken van een afspraak kunt u uiteraard terecht bij uw Vets & Pets kliniek