Om te achterhalen of er bij uw huisdier sprake is van een voedselallergie adviseren wij een speciaal dieet. De gouden standaard voor zo’n eliminatiedieet is het inzetten van een zelf bereid dieet. Het voordeel van zo’n dieet is dat er met zekerheid maar één eiwitbron en één koolhydraatbron wordt gebruikt. U stelt dit dieet in overleg met uw dierenarts namelijk geheel zelf samen.   

De eiwitbron in dit dieet komt van een vleessoort (of vleesvervanger) die weinig gebruikt wordt in commerciële diervoeders. De kans is daardoor zeer klein dat dit eiwit door het afweersysteem van uw huisdier herkent wordt als een stof waar hij of zij allergisch op reageert. Op basis van de dieetgeschiedenis van uw huisdier wordt bepaald van welke vleessoort het beste gebruik gemaakt kan worden. De minimale periode dat u dit eliminatiedieet bij uw huisdier inzet is 6-12 weken. Daarna volgt een controle om het effect te evalueren. 

Recept: 

 1. Eén nog niet eerder ingezette eiwitbron: ten minste 5-10 minuten gekookt spiervlees (paard, struisvogel, geit, hert). 
 2. Eén koolhydraatbron: geschilde gekookte aardappel (of evt. witte rijst). 
 3. Verhouding: 50% eiwitbron + 50% koolhydraatbron. 
 4. Hoeveelheid: per dag van beiden 150gram per 10kg lichaamsgewicht van het dier (ongekookt afwegen). 
 5. Verdeel deze voeding over 2 – 4 maaltijden per dag (i.v.m. grote hoeveelheid). 
 6. Eventuele aanpassingen:  
 7. Tofu in olijfolie roerbakken als eiwitbron (alleen voor de hond). 
 8. Pompoen als koolhydraatbron (m.n. door katten erg lekker gevonden); liefst vers (niet uit blik/pot) 

Belangrijk: 

 1. Indien er diarree ontstaat: op effect extra gekookte verse sperziebonen toevoegen (extra vezels). 
 2. Door het hoge watergehalte kan uw huisdier wat meer plassen en minder drinken. 
 3. Dit is geen complete voeding en uw huisdier kan hierdoor gewicht verliezen, maar voor deze relatief korte periode is het niet schadelijk voor zijn/haar gezondheid. 
 4. Uw huisdier kan wat hongeriger overkomen. 
 5. Het is belangrijk geen voedingssupplementen, zout of kruiden aan dit eliminatiedieet toe te voegen of tijdens de dieetperiode medicatie met smaakstoffen te gebruiken. 

Tip: U kunt natuurlijk meerdere porties voor enkele dagen tegelijk bereiden en invriezen.