Grensoverschrijdende eisen vervoer huisdieren

Voordat u uw huisdier mee (op vakantie) de grens over mag nemen, moet aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Als de papieren van uw huisdier namelijk niet in orde blijken te zijn, kan de douane het dier ‘aanhouden’, waarna het evt. in quarantaine moet of naar Nederland teruggestuurd wordt. In deze informatiebrief leest u meer over de wettelijke eisen die gesteld zijn aan het reizen met honden, katten en fretten.

Nieuw Europees dierenpaspoort (2015)
Alle honden, katten en fretten moeten – indien zij op reis gaan naar het buitenland – vergezeld worden van een Nieuw Europees dierenpaspoort afgegeven en correct ingevuld door een dierenarts (conform EU verordening 576/2013). Lees hier meer over het nieuwe Europese paspoort.

Rabiesvaccinatie
Alle honden, katten en fretten moeten voor zij de grens over mogen, door de dierenarts zijn ingeënt tegen rabiës (hondsdolheid). In het algemeen moet deze inenting minstens 21 dagen voor de reis worden toegediend. Sommige landen eisen zelfs dat dit nog eerder gebeurd. Voor dieren die jonger zijn dan drie maanden gelden meestal afwijkende regels.

Identificatie
Bij het reizen naar het buitenland is een identificatie door middel van een microchip of tatoeage (deze laatste is in ieder geval tot 2012 nog toegestaan) verplicht. Het nummer van de microchip of tatoeage wordt door de dierenarts in het EU-paspoort vastgelegd, waarmee dit paspoort als het ware aan het dier ‘gekoppeld’ wordt. Het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta accepteren uitsluitend een chip als identificatie

Aanvullende eisen
Voor sommige landen zijn nog een aantal aanvullende zaken vereist. Zo eisen landen als het Verenigd Koninkrijk, Malta en Noorwegen dat er door een dierenarts een ontwomingsmiddel is toegediend. Wel is het zo dat binnen de EU de rabiestiter sinds kort als eis is komen te vervallen.

Verder zijn niet alle hondenrassen in ieder land even welkom. Een bekend voorbeeld is de Pitbull. In veel landen is hij verboden. Verder zijn in Frankrijk de Staffordshire Terrier, Mastiff, Boerboel, Tosa en Rottweiler niet welkom.

In Duitsland moet iedere hond zwaarder dan 20 kg en groter dan 40 centimeter ten alle tijde aangelijnd zijn. Tevens moet de eigenaar een muilkorf bij zich hebben. In Italië (in openbare gelegenheden) en Oostenrijk (in het openbaar vervoer) geldt een aanlijn- en muilkorfplicht. Houdt dus de aanvullende eisen van het vakantieland goed in de gaten en vergeet niet te kijken naar de eisen die gelden in de landen waar met de auto doorheen gereden wordt.

Voor het vervoer van konijnen, knaagdieren, vogels en vissen door privépersonen, bestaan binnen de EU geen algemene vervoersregels. In veel gevallen is een door de dierenarts afgegeven gezondheidsverklaring voldoende. Voor de laatste regels kunt u het beste contact opnemen met de ambassade of het consulaat van uw reisbestemming.

Het is onmogelijk hier alle verschillende eisen per land op te sommen vandaar dat we voor een volledig overzicht (ook van de minder voor de hand liggende vakantielanden) verwijzen naar de invoereisen per land op: www.licg.nl.

Zie tevens door insecten overgebrachte ziekten die vooral in zuidelijk landen een rol kunnen spelen.