Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen met hun reptielen bij de reptielendierenarts komen is omdat ze niet eten oftewel ‘anorexie’. Hoewel reptielen om allerlei ‘gezonde’ redenen soms niet eten en vele soorten ook erg lang zonder eten kunnen, kan het ook een symptoom van ziekte zijn. Het is natuurlijk erg belangrijk om hier onderscheid in te maken. Als je niet zeker weet wat de reden van niet eten is, raden we aan niet te lang te wachten voordat u naar en reptielendierenarts gaat.
Gezonde of fysiologische redenen van het weigeren van voedsel
Er zijn een aantal reden waarom reptielen niet eten terwijl ze niet ziek zijn.
Een reden kan zijn dat de voeding of de huisvesting en verzorging niet optimaal zijn. Zie hiervoor de informatie elders op deze site. Maar het kan zinvol zijn om andere voeding te proberen of extra schuilmogelijkheden aan te bieden. Ook de temperatuur kan aanpassing behoeven. Bij een te lage temperatuur stoppen reptielen vaak als eerste met eten.
Een veel voorkomende fysiologische reden van vasten is de vervelling. In deze periode, herkenbaar aan de doffe huid, uiteindelijke losse huiddelen en vaak aan de grijze ogen, willen reptielen vaak niet eten. Ze trekken zich ook wat terug en kunnen zich ook wat anders gedragen.
In de winterperiode zijn reptielen vaak anders in gedrag en eten vaak ook minder of niet. Ook dieren die normaal niet aan winterslaap doen kunnen onder invloed van kortere dagen, lagere temperatuur of het bioritme minder tot niet eten. Deze dieren vermageren meestal maar erg weinig. Als je zeker weet dat je dieren gezond zijn kun je deze periode gewoon afwachten. Wij raden aan om vóór deze periode je dieren of een aantal van je dieren te laten onderzoeken door een reptielendierenarts zodat je weet dat ze gezond deze periode ingaan. Het is ook verstandig de ontlasting na te laten kijken op ingewandsparasieten als wormen, coccidiën, flagellaten en eventueel bacteriën als salmonella. In de vastenperiode kan een klein aantal parasieten snel uitgroeien tot een levensbedreigende ziekte! Als je de dagen weer langer maakt en de temperatuur omhoog brengt zal de eetlust binnen enkele weken weer terugkomen. Bij twijfel moet je toch je dieren laten onderzoeken of er geen onderliggende ziekte aanwezig is.
Als reptielen drachtig zijn stoppen ze ook een bepaalde periode met eten. Het is echter niet eenvoudig om zeker te weten of ze drachtig zijn. Je hoeft niet altijd een paring gezien te hebben of zelfs alleen gehouden vrouwtjes kunnen toch drachtig worden (meestal van weliswaar onbevruchte eieren). Daarnaast kan een paring en een dikke buik ook niet altijd het gevolg zijn van een dracht. De symptomen van een drachtig dier zijn meestal: een of meerdere paringen gezien, dikkere buik of duidelijke ronde zwellingen in de buik, vaker en langer ‘zonnebaden’ waarbij slangen met het laatste deel van hun lichaam wat meer op hun zij gaan liggen, vaak stoppen met eten of minder eten en hagedissen en schildpadden gaan op het einde van de dracht vaak graven op zoek naar een geschikte legplaats. Een definitieve diagnose van drachtigheid stel je door middel van een echografisch onderzoek of soms een röntgenfoto.
Bij sexuele activiteit, van met name mannelijke dieren, zien we dat ze ook stoppen met eten. Deze dieren zijn vaak erg onrustig en kruipen de hele dag en nacht door het terrarium en tegen het glas omhoog alsof ze willen ontsnappen. Deze dieren vermageren meestal niet of nauwelijks. Als je twijfelt kun je beter voor alle zekerheid met deze dieren naar de dierenarts om een eventuele ziekte uit te sluiten.
Ziekten
Als reptiel ziek zijn is het eerste symptoom vaak het stoppen met eten.
De meest voorkomende ziekten zijn:
- Maagdarmontsteking door bijv. wormen, flagellaten, amoeben, bacteriën, virussen, schimmels etc.
- Mondontsteking (stomatitis of mondrot)
- Vreemd voorwerp in de bek of keel (niet kunnen slikken)
- Obstipatie
- Ziekten van overige orgaansystemen zoals longontsteking, lever, nieren tumoren etc.
Om een juiste diagnose te stellen is de hulp van een reptielendierenarts nodig. Deze kan ook een behandeling instellen gericht op de ziekte
Dwangvoeding
Als reptielen te lang niet eten en er is geen ziekte of deze wordt reeds behandeld dan kun je overwegen om deze dieren de ‘dwangvoeren’. Dat wil zeggen dat je deze reptielen voeding toedient ook willen ze niet eten.
Hiervoor kun je de normale voeding in zijn geheel naar binnen ‘proppen’, maar het is makkelijker om dat in een min of meer vloeibare vorm via een sonde, slangetje of kropnaald in te brengen.
Je kunt de normale voeding pureren tot een vloeibare massa maar er zijn ook goede vervangende vloeibare voedingen te verkrijgen. Voor vleesetende reptielen gebruiken we vaak convalescence support van Royal canin of Hill a/d blikvoeding. Voor planteneters gebruiken we vaak critical care, protexin fibreplex, Harrison juvenile handfeeding mix of nutrilon soya. De hoeveelheid die we geven is dagelijks ongeveer 1-5 % van het lichaamsgewicht.