Helaas komt het vaak voor dat een ziek reptiel of amfibie te laat bij de dierenarts komt. Dit heeft verschillende redenen. Een van de grootste valkuilen is dat je aan deze dieren niet goed ziet dat ze ziek zijn. Deze dieren verbergen vaak dat ze ziek zijn en pas als ze zo ziek zijn dat ze het niet meer kunnen verbergen , dan vertonen ze ook pas symptomen. Dan is het vaak erg laat en moet je een dier wat al lang en erg ziek is nog maar zien te redden. Een bekend voorbeeld is een slang die ogenschijnlijk niet ziek is maar al maanden niet eet. Uiteindelijk wordt hij plotseling snel slechter en dreigt hij dood te gaan aan een relatief eenvoudig te behandelen darminfectie. Als je dan vraagt waarom ze zo lang gewacht hebben met naar de dierenarts te gaan hoor je vaak: ”maar een slang kan toch lang zonder eten”. Op zich kan een slang lang zonder eten, maar niet als dat ten gevolge van een ziekte is.

 Lees hier alles over de ” Jaarlijkse gezondheidscontrole “…….

Gedrag in het terrarium

Wanneer een dier ziek is merk je dat doordat het dier zich anders gedraagt dan normaal. Vele reptielen hebben vaste dagelijkse patronen. Als een dier elke dag op een bepaalde tijd ligt te zonnen en hij doet dat een keer niet, moet je hem in de gaten houden. Het kan zijn dat de temperatuur anders is (bijvoorbeeld te heet) of dat een ander dominant dier hem verjaagt, maar het dier kan ook ziek zijn. Als er verder geen oorzaken te vinden zijn en het houdt langer dan 3 dagen aan dan is een bezoek aan de dierenarts te adviseren.

Het kan ook zijn dat een dier ineens de hele dag in de waterbak ligt. Dit kan veroorzaakt worden door een te hoge temperatuur, te droge omgeving bij vervellen of bijvoorbeeld angst bij gebrek aan goede schuilmogelijkheden. Reptielen kunnen ook in de waterbak gaan liggen bij verschillende huidaandoeningen als huidontstekingen of bloedmijt. De dierenarts kan dan helpen om weer beter te worden.

Ook de houding is belangrijk. Een slang die altijd opgerold op een boomtak ligt hoort niet gestrekt op de bodem te liggen. Bepaalde zandboa’s liggen altijd ingegraven. Dat hoort dus ook zo te zijn Een schildpad hoort bij gevaar zich terug te trekken in zijn schild. Als hij dat niet doet is hij ziek.

Daarnaast kan plotselinge agressie bij dieren die normaal mak zijn ook een teken van pijn zijn. Maar let wel op: dieren in de vervelling zin vaak slecht en kunnen daarom ook onverwacht reageren.

 

Eetlust

Ook reptielen moeten eten, drinken en ontlasting hebben. Wanneer een van deze zaken ontbreekt klopt er iets niet. De frequentie van eten varieert echter enorm. Je kunt het beste uitgaan van het eetpatroon wat je gewend bent. Een tijgerpython die altijd eet en een keer weigert zul je in de gaten moeten houden. Hoewel dergelijke dieren langdurig zonder eten kunnen, kan voedselweigeren ook een symptoom van ziekte zijn. Er zijn ook vele normale redenen waardoor reptielen niet eten zoals bijvoorbeeld tijdens de verveling of dracht. Zie hiervoor ook de informatie elders op deze website bij ‘niet eten: anorexie’.

Drinken is moeilijk te controleren. Natuurlijk zie je het direct bij dieren die normaal gesproken drinken als er gesproeid wordt, maar anders kun je dat niet registreren. Reptielen drinken in het algemeen niet vaak.

 

Ziekten

Uiteraard kun je bij evidente ernstige ziekten als wonden, bloedverlies, prolapsen, aanhoudend braken, neurologische verschijnselen of problemen met de ademhaling beter meteen contact opnemen met een dierenarts. Zie hiervoor ook de informatie op deze site bij ‘hoe herken je een gezonde reptiel?’.

 

Naar de dierenarts

In de klinieken van Vets& Pets zijn dierenartsen aanwezig die gespecialiseerd zijn in de diergeneeskunde van reptielen en amphibiën.

Als u met uw reptiel langs wilt komen kunt u een afspraak maken via de telefoon bij uw kliniek. Meestal kunt u dezelfde dag nog terecht. Erg zieke dieren kunnen we ook opnemen in onze terraria voor een verder onderzoek of intensieve behandeling. In onze klinieken zijn er ook mogelijkheden om uw reptielen verder te onderzoeken door bijvoorbeeld bloedonderzoek, röntgenfoto’s, echo’s etc. uiteraard kunnen ze bij onze klinieken, indien nodig, ook geopereerd worden.

U kunt de dieren vervoeren in een linnen  zak (bijvoorbeeld een kussensloop) of in een goed af te sluiten doos of emmer. Niet te groot want dan schuiven de dieren tijdens de reis te veel op en neer. U hoeft niet erg bang te zijn voor de koude. Dieren worden niet ‘verkouden’ van de kou maar altijd ten gevolge van een virus of bacterie. Uiteraard is het voor zieke dieren wel beter om op temperatuur te blijven door een kruik of een andere warmtebron in de buurt te houden. Pas echter op voor oververhitting. Waterschildpadden kunnen gewoon droog vervoerd word. In een emmer met water kunnen ze tijdens de reis verdrinken!

We raden aan om, indien aanwezig, verse ontlasting (liefst niet ouder dan een dag) mee te nemen. Bewaar deze ontlasting in een plastic zakje met zo min mogelijk lucht erbij.