Huisvesting en verzorging
Waterschildpadden of moerasschildpadden zijn dieren die erg leuk zijn om te houden, mits deze dieren verantwoord worden gehuisvest en verzorgd. Een paludarium, een soort combinatie van een terrarium en aquarium, kan een sieraad in de kamer zijn en de vele soorten waterschildpadden zijn erg interessante en leuke dieren om te houden en verzorgen. Helaas kent iedereen ook de schrijnende gevallen waar een roodwangschildpad in een veel te klein plastic bakje zit, zonder verwarming en met een palmboompje. In deze informatiebrief kunt u lezen hoe u deze dieren het beste kunt houden en verzorgen.
Het paludarium
Het verblijf van waterschildpadden bestaat uit een land- en watergedeelte.
Het watergedeelte dient voldoende ruim te zijn zodat de dieren zich vrij kunnen bewegen en keren. De diepte moet ook zodanig zijn dat ze zich kunnen omdraaien. Het is in het algemeen zo, dat hoe ruimer het watergedeelte is, hoe natuurlijker en mooier het is, om ze te zien zwemmen.
Het bassin moet gladde wanden hebben om beschadigingen aan het schild te voorkomen. Tevens is het dan makkelijk te reinigen. Het water moet eenvoudig te verversen of vervangen zijn. Het filteren over een pomp maakt het water optisch schoon maar het is niet hygiënisch. Het water moet, afhankelijk van de bezetting, elke 2 tot 4 weken ververst worden. Als er een pomp gebruikt wordt dan moet het aanzuigstuk goed afgeschermd worden. Het komt regelmatig voor dat schildpadden onder water worden vastgezogen en verdrinken. In het water hoeven geen waterplanten aanwezig te zijn omdat deze toch vernield of opgegeten worden.
De temperatuur van het water moet tussen de 18 en 25 graden zijn.
Het landgedeelte moet droog zijn en voldoende groot om plaats te bieden aan alle bewoners. De schildpadden moeten er makkelijk op kunnen klimmen en de bodem mag niet te ruw zijn zodat de dieren zich verwonden. De gemiddelde luchttemperatuur is 20 tot 30 graden, maar er moet een lichtspot zijn waaronder de temperatuur 35-40 graden is. Hieronder kunnen de dieren zonnebaden totdat ze de ideale lichaamstemperatuur hebben bereikt. Planten worden meestal vernield dus ze moeten op een onbereikbare plaats gehangen worden of het verblijf kan ingericht worden met kunstplanten.
Waterschildpadden kunnen ook buiten in een vijver worden gehouden. Er moet dan ook wel een droog en zonnig landgedeelte aanwezig zijn, bij voorkeur op het zuiden uit de wind. Het afschermen met een perspexplaat kan helpen om tijdens langdurige koude periode de temperatuur wat omhoog te brengen. In de winter moeten de dieren wel een vorstvrije plaats hebben om in winterslaap te gaan of ze moeten naar binnen gehaald worden.
De voeding
Waterschildpadden zijn van nature vooral vleeseters (carnivoren). Ze worden vaak met gedroogde kreeftjes of garnalen gevoed of met vers vlees of vis. Dit is geen voeding die voldoende voedingsstoffen bevat. Ze krijgen vaak oogontstekingen ten gevolge van een vitamine A tekort. Maar ook vele andere ziekten worden door foute in de voeding veroorzaakt.
De beste voeding zijn kattenbrokjes die over het water worden gestrooid. De hoeveelheid moet zodanig zijn dat alles meteen wordt opgegeten (anders raakt het water snel vervuild). In het algemeen zijn 2 tot 3 voedingen per week voldoende. In kattenbrokken zit voldoende voedingsstoffen in zodat je geen supplementen of UV lampen hoeft te gebruiken. Je kunt ook volledige prooidieren voeren als vissen of reepjes vlees of vis maar dat moet dan aangevuld worden met een vitamine en mineralen preparaat.
Waterschildpadden eten ook wel eens plantaardig en dat kan geen kwaad mits ze maar voldoende kattenvoer krijgen.
Hanteren
Waterschildpadden zijn in principe geen knuffeldieren. Je hoeft ze voor het welzijn van de dieren zelf niet in de hand te houden. Als je ze wilt vasthouden ,let dan wel goed op: ze kunnen erg hard bijten!
De beste manier om ze vast te houden is met 2 handen elk aan een zijkant achter de voorpoten of met een hand tussen de achterbenen. Let op dat ze niet ui de handen vallen. Ze kunnen hun schild namelijk breken.
Winterslaap
Waterschildpadden hoeven niet in winterslaap, mits ze dan in de winter wel op temperatuur worden gehouden.
Ze kunnen wel in winterslaap (hibernatie) gebracht worden. Daartoe worden de lampen in oktober uitgedaan en de voeding gestopt. Na 14 dagen worden ze dan uit het water gehaald en in een vochtige omgeving (zand, mos, bladeren, houtkrullen) bewaard bij een temperatuur van 4 tot 10 graden. Na 2 tot 3 maanden worden ze weer op temperatuur gebracht en als ze voldoende actief zijn wordt de voeding weer aangeboden.
Voortplanting
Als de waterschildpadden geslachtsrijp zijn kunnen ze zich in het paludarium ook voortplanten. Meestal worden ze na de winterperiode sexueel actief en kunnen er paringen plaatsvinden. Na een draagtijd van ca 2 tot 3 maanden worden de eieren afgezet in een geschikte legplaats. Dit is een goed bereikbare bak met een vochtig substraat ( vermiculite, zand, mos) en een temperatuur van 27-29 graden. Na het leggen mogen de eieren niet meer gekeerd worden. Voor meer soortspecifiek informatie over de voortplanting van de verschillende soorten kunt u terecht bij de vele verenigingen of kwekers.