Socialisatie betekent dat een dier door sturing en ervaring leert hoe hij met verschillende situaties om moet gaan. Socialisatie is belangrijk voor alle dieren en dan vooral voor jonge honden die gedurende hun leven allerlei situaties, mensen en andere honden zullen tegenkomen.  

 

Onderdelen socialisatie 

Socialisatie heeft betrekking op alle onderdelen van het leven waar een hond mee in aanraking zal komen. Denk hierbij aan verschillende mensen (leeftijd, geslacht, afkomst, gedrag etc.), dieren (rassen, geslachten etc.) en situaties op straat (auto’s, fietsen, wegwerkzaamheden etc.). Met socialisatie leren we een dier hoe hij of zij met deze situaties om moet gaan. Het is dus niet enkel een kwestie van blootstellen aan deze situaties, maar ook aansturen op het gewenste gedrag. Zo leert een hond dat hij eerst rustig moet zijn voor hij aangehaald wordt, niet overal op af mag rennen, etc. Ook met betrekking tot de verzorging is het belangrijk dat een dier leert wat het juiste gedrag is.  

 

Wat moet een pup nu allemaal meemaken qua verzorging? 

Oefen iedere dag met uw pup. Zowel de basiscommando’s als ‘zit’, ‘blijf’ en ‘volg’ als de verzorging: 

  • Borstelen 
  • In de oren kijken 
  • Ide bek kijken, tandjes controleren 
  • Pootjes optillentussen teentjes kijkenvoetjes en nagels aanraken 
  • Onder de staart kijken 
  • Optillen 
  • Ode zij liggen 

 

Oefen dit rustig en spelenderwijs. Zo wordt de hond makkelijk in de omgang en is ook goed te hanteren als er iets met hem of haar moet gebeuren, bijvoorbeeld later bij de dierenarts. 

 

Rangorde regels:   

Een hond is gebaat bij een duidelijke baas. Zo weet de hond waar hij of zij aan toe is en dit is voor iedereen het prettigst. Een aantal basisregels kunnen de hond helpen duidelijk maken dat de mensen de baas zijn, en niet de hond: 

  • Laat de hond niet op hoge plekken liggen of op strategische plekken waar hij of zij bijvoorbeeld de doorgang blokkeertEen hond mag niet in de weg liggen of zitten, en in ieder geval aan de kant gaan als de baasjes erlangs willen. 
  • Laat de hond niet als eerste eten; dit is voorbehouden aan de roedelleiders dus de baasjes in de geval. 
  • Laat de hond bij het uitlaten niet de richting bepalenhij of zij volgt uw routeLaat een reu niet overal tegenaan plassen; markeergedrag is normaal maar de hond moet ook gewoon meelopen 
  • Spelletjes kunnen ingezet worden om de positie in de rangorde te bevestigen; zo bepaalt de baas wie er wint en wanneer het spel afgelopen is 

 

Het is sterk afhankelijk van het type hond en het individu in hoeverre de rangorde bevestigd moet worden. Vraag bij twijfel advies bij de dierenkliniek of een goede hondenschool. 

 

Een paar tips voor het trainen: 

Oefen meerdere keren per dag maar niet te lang; zorg dat de pup uitgerust is zodat hij of zij zich goed kan concentreren. Leer commando’s eerst binnen met weinig afleiding en bouw dit uit tot buiten met veel afleiding. Beloon of corrigeer meteen als het gedrag optreed. Beloon ook als een pup na een correctie weer het juiste gedrag vertoont. Blijf ook op latere leeftijd de gehoorzaamheid oefeneneen hond heeft behalve lichaamsbeweging ook ‘hersengymnastiek’ nodig.  

 

Een puppycursus (en liefst ook vervolgcursussenis een goede basis voor de training van uw pupOok tijdens de puppyconsultaties en puppy-partys wordt u vanuit de Vets & Pets klinieken geholpen bij de begeleiding van uw jonge hond.